Alma Stočkuvienė
Vartotojų aptarnavimo grupė
2018 gruodžio 19 d.

Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka 2018 m. įgyvendino Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programos projektą „Susitikime bibliotekoje: renkuosi būti sveikas“.

Šiuo projektu siekėme informacinėmis ir edukacinėmis iniciatyvomis skatinti sveiką gyvenseną bendruomenėse. Viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo centre, Draugystės, Sasnavos, Liudvinavo, Šunskų ir Gudelių padaliniuose įrengtos sveikatinimo erdvės „Padėk sau“ su informaciniais leidiniais ir automatiniais kraujospūdžio matuokliais. Bendruomenės švietimui ir informuotumui gerinti knygų fondai papildyti 44 naujais leidiniais, kuriuose informacija pateikiama apie gydomuosius augalus, dvasios ir kūno harmonijos atkūrimą, sveiką mitybą ir aktyvią gyvenseną. Bibliotekos partneris Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pasidalino informacine dalomąja medžiaga, kuri bibliotekų lankytojams primins apie ligų prevencijos galimybes, informuos apie medicinos įstaigose vykdomas prevencinės patikros programas.

Įgyvendinant projekte iškeltus uždavinius organizavome informacinio, švietėjiško, motyvacinio pobūdžio renginius, skatinančius judėjimą už sveiką gyvenseną ir ligų prevenciją bendruomenėse. Lapkričio 12 d. Vaikų ir jaunimo  edukacijos centro Multicentre su jaunimu susitiko  sveikos gyvensenos, mitybos ir sporto specialistas, populiaraus tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan. Daugybė žmonių dėl visuomenėje vyraujančio gražaus kūno kulto veltui save alina ir siekia nerealistiškų tikslų, todėl susitikimo metu svečias  patarė, kaip derinti sveiką mitybą, sportą, kaip atrasti balansą tarp sveikatos ir tobulo kūno.

Gruodžio 14 d. Viešojoje bibliotekoje organizavome Arbatos dieną su žolininke biologe Monika Smilgyte. Bibliotekos lankytojus kvietėme pasikalbėti su žolininke,  paragauti žolelių arbatos, paklausyti patarimų sveikatos klausimais, sužinoti, kaip išsaugoti jaunystę ir jaustis žvalesniais, išklausyti paskaitos „Vaistažolių nauda sveikatai ir grožiui“.

Skaitant knygas, kuriose aprašomos į žmogaus išgyvenimus panašios problemos, bei susitapatinant su personažais galima pasisemti vidinės stiprybės, išmokti kitaip žvelgti į savo problemas. Galima teigti, kad skaitymas yra puiki savianalizės forma. Tad biblioterapija reiškia dvasinę ir psichologinę pagalbą sveikstančiam asmeniui, kuri suteikiama pasitelkiant skaitymą. Būtent bibliotekininkai yra tarpininkai tarp knygos ir skaitytojo, jie padeda pasirinkti knygą, siūlo vienos ar kitos tematikos leidinius. Kaip parinkti ir skaitytojui pasiūlyti jam tinkamą knygą? Šiuo tikslu organizavome  seminarą  „Biblioterapija ir biblioteka“, lektorė doc. dr. Daiva Janavičienė. Biblioterapija bibliotekoje – tai paslauga, kurios metu rekomenduojami tekstai, galintys pagelbėti žmogui, „gydyti“ jį. Seminaro metu buvo nagrinėjamas bibliotekų vaidmuo biblioterapijoje, analizuota literatūra ir autoriai, kurie priskiriami „gydymui knyga“.

Projekto partneriai  Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos biuras prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo organizuodami pirmosios pagalbos mokymus bibliotekų darbuotojams. Sveikatos stiprinimo specialistė Snieguolė Tarasevičienė išsamiai papasakojo ir praktiškai parodė, kaip įvertinti nelaimės ištikto žmogaus būklę ir išsikviesti pagalbą,  kaip atlikti dirbtinį širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą, supažindino su išoriniu širdies defibriliatoriumi ir jo panaudojimu.

Kviečiame susitikti bibliotekose!  Rinkimės sveiką bei aktyvią gyvenseną!

Nuotraukų galerija:
Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email