Aušra Valaitienė
Sasnavos biblioteka
2019 lapkričio 15 d.

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė vyksta lapkričio 11 – 17 dienomis ir jos tema – Šventės Šiaurės šalyse, todėl skaitymui balsu pasirinktoje Astridos Lindgren knygoje „Pepė Ilgakojinė“ iš skyriaus: „Pepė švenčia gimimo dieną“ ir buvo atspindėtas šis motyvas.

 Šią iniciatyvą palaikyti į Sasnavos biblioteką sugužėjo Sasnavos pagrindinės mokyklos antrokai su  mokytoja Rūta Venckevičiene.  Kiekvienas atsinešė nuspalvintą piešinį su Pepe Ilgakojine ir  Švedijos vėliava. Pagal atsineštus piešinius ir perskaitytą ištrauką iš knygos,  vaikai  diskutavo, kokia ta Pepė, kas jos draugai, kokie jų vardai, ką ji mėgo veikti, kokias išdaigas krėsdavo, kaip buvo švenčiamas jos gimtadienis.

O koks gi gimtadienis be šventinio atributo! Vaikai nusprendė pasigaminti gimtadienio kepurėles. Jas spalvino labai atsakingai, lyg visi būtų gavę kvietimus į Pepės gimtadienį.

Taip pat vaikai susipažino, kokios šalys sudaro Šiaurės šalių regioną. Klausėsi įdomių faktų apie šias šalis, kad jų mėgstamus „Lego“ žaidimus išrado danai, o pirkti saldainiai Danijoje bus keisto skonio, nes dauguma šioje šalyje parduodamų saldumynų yra su anyžiais. Nustebo sužinoję, kad Islandijoje nėra tikrų miškų, ir jie nėra akyse matę uodo, kad dauguma Islandijos gyventojų tiki elfų egzistavimu. Vaikams visai nepatiko, kad maisto parduotuvės Norvegijoje sekmadieniais uždarytos, o juoko bangą sukėlė žinia apie į riterius įšventintą patį tikriausią pingviną. Labai nustebino Suomijoje vykstančios pramogos, kaip pelkių futbolo pasaulio čempionatas, sėdėjimo skruzdėlyne varžybos ir konkursas – skambinimas oro gitara (tai įsivaizduojamas instrumentas). Tad ir bibliotekoje vaikai sužaidė linksmą žaidimą su oro (įsivaizduojamais) žaislais, kur draugas perduoda draugui įsivaizduojamą daiktą, o jis atlieka veiksmą, ką su juo galima atlikti. Daugiausiai „skambėjo“ gitaros, pianinai, smuikai, būgnai, „burzgė“ mašinos, traktoriai, motociklai, buvo ir pieštukas, knyga, šokdynė, kėdė, kompiuteris, lazda, siūlas, beždžionėlė…

Kas gali būti toliau po linksmų žaidimų? Kaip ir tikriausiame gimtadienyje – torto valgymas! Pasmaguriavę pyrago ir saldainių užbaigėme gimtadienio šventę.

Ačiū šios šventės dalyviams už gražų laiką, geras emocijas, šypsenas. Ačiū, kad buvome kartu!

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email