Dalia Sudeikienė
Igliaukos biblioteka
2019 gruodžio 11 d.

Igliaukos bibliotekos lankytojai turi galimybę susipažinti su  Irmos Lazauskaitės fotografijų paroda „Akys“. Parodos autorė mokosi Vilniaus Gedimino technikos universitete, kūrybinių industrijų fakultete. Baigusi Igliaukos Anzelmo Matučio gimnaziją.

Parodos atidaryme dalyvavo ir autorę su debiutu sveikino draugai, artimieji, bibliotekos lankytojai. Subtilų Irmos meninį skonį gyrė parodos atidaryme  dalyvavusi Petrutė  Strolienė, draugai, apibėrę autorę gėlėmis ir komplimentais. Tai, ką autorė pasirenka foto objektyvui, yra jos išskirtinumas ir unikalumas, todėl dabar svarbiausia – stengtis į nieką nesilygiuoti ir neprarasti savitumo“, – pabrėžė jie.

„Metų laikai keičia vienas kitą, laikas – skaičius. Man laikas – žmonės. Įžvelgti charizmą ar vidinį grožį per trumpą laiką bei per sekundę nufotografuoti, buvo smagu“, – sako Irma

Nurimus parodos atidarymo šurmuliui ir nuslūgus pirmosioms emocijoms, Irma  sutiko atsakyti į keletą klausimų, padėsiančių skaitytojui geriau pažinti fotomenininkę ir jos vidinį pasaulį.

Kada ir kodėl Jūsų gyvenime atsirado fotografija? Galbūt pastūmėjo aplinkybės, pavyzdžiui, troškimas kažkuo užpildyti meninį savo sielos kampelį? Ar esate meniškos sielos žmogus?

,,Kiekvienas žmogus yra meniškos sielos, jei meniška siela vadiname tai, kas žmogų skatina kūrybai. Nebūtinai iš didžiosios raidės. Vieni kepdami pyragą patobulina receptą, kiti pjaudami malkas išgirsta įdomų dvigarsį, treti dainuoja duše „savos kūrybos dainą“. Kiekvienas žmogus turi tą meninę sielą, tik kartais gyvenimo aplinkybės ne visada leidžia jai skleistis. Kartais aplinkinių pastaba – „ką čia išsigalvoji“, gali ilgam sutrikdyti kūrybiškumo proveržius. Naivoka manyti, kad menas priklauso tik menų akademijas baigusiems. Grožį matyti gali kiekvienas. Kodėl nepabandžius to, ką pamatai, parodyti ir kitiems? Fotografija tam labai paranki priemonė“- kalbėjo Irma.

Kaip atradote savo stilių fotografijoje ir kas turėjo jam įtakos?

Stiliaus paieška – nenutrūkstamas procesas. Fotografuojančiajam yra tikras pripažinimas, kai žiūrovas, pamatęs internete tavo nuotrauką, sako: „Čia tikriausiai jos fotografuota“. Ir aš tikiuosi dar ieškoti visokiausių išraiškos priemonių. Tai, kas šiandien man atrodo labai įspūdinga, po metų ar kitų, gal atrodys jau praeitas etapas. Tuo ir įdomi kūryba, kad negali numatyti to, kas tavęs dar laukia, – atsakė pašnekovė.

Irmos Lazauskaitės fotografijų paroda bibliotekoje veiks iki 2020 metų sausio 15 d. Kviečiame apslankyti.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email