Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2020 kovo 23 d.

Dar niekada ankščiau mūsų skaitytojai nebuvo taip nutolę nuo knygų, tačiau niekada nebuvo  taip arti virtualių bibliotekos teikiamų paslaugų. Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos darbuotojai siūlo laiką namuose praleisti turiningai ir pristato elektroninių išteklių lobius – žaidimus, elektronines knygas, vaizdo įrašus, parodas ir kt. Pasinerkite į skaitmeninį žinių bei kūrybiškumo pasaulį.

Naudokitės elektroniniais informacijos ištekliais

1. EBSCO – visatekstės ir bibliografinės periodinių leidinių straipsnių duomenų bazės socialinių, humanitarinių, medicinos ir technikos mokslų klausimais. Prisijungimo ID (Patron ID) – marijampole.

2. NAXOS MUSIC LIBRARY – garso įrašų duomenų bazė. Vartotojo vardas (angl. username ) – marvbMM. Slaptažodis (angl. password) – marvbMM.

3. Vyturio duomenų bazė – daugiau kaip 400 svarbiausių elektroninių knygų mokyklai ir laisvalaikiui.

4. Mykolo Romerio universiteto duomenų bazės.

Platesnę informaciją apie duomenų bazes rasite paspaudę šią nuorodą.

Internetinis kraštotyros žinynas

Bibliotekos darbuotojai, išlaikydami tradiciją puoselėti kraštotyrinės informacijos sklaidą, nuo 2016 m. persikėlė į virtualią erdvę ir sukūrė krašto pažinimo portalą www.noriuzinoti.lt. Šioje internetinėje svetainėje galite rasti visa ko reikia, norint pažinti Suvalkiją nuo seniausių laikų iki nūdienos.

Pateikiame populiariausias rubrikas:

1. Veidaknygė – tai skiltis, kurioje pateikiamos biografijos žmonių, kūrusių arba vis dar kuriančių bei puoselėjančių mūsų kraštą. Čia pažinsite žmones menančius grafų Butlerių laikus iki šių dienų mokslininkų, menininkų, švietėjų, sportininkų, verslininkų, dvasininkų ir kt.

2. Paveldas – rubrika skirta pažinti krašto architektūros, gamtinio paveldo, istorinių ir memorialinių paminklų lobus, kurie dažnam miestiečiui atrodo galbūt įprasti, kartais mažiau pastebimi, tačiau saugantys gilią ir prasmingą Marijampolės miesto istoriją.

3. Suvalkijos biblioteka – tai bene didžiausias bibliotekos knygų pasididžiavimas. Iki šių dienų Kraštotyros skaitykloje esame išsaugoję ne vieną dešimtį šimtamečių knygų. Portalo skiltyje Suvalkijos biblioteka turite galimybę paskaityti knygnešių laikus menančias knygas, patyrinėti Marijampolės miesto kartografijas ar tiesiog pasinerti į pokarinės Marijampolės aktualijas skaitant laikraštį „Naujasis kelias“. Šioje skiltyje rasite 397 leidinius.

4. Marijampolės gatvės – bibliotekos darbuotojai 2013 m. pradėjo kurti elektroninį žinyną „Marijampolės gatvės“, kuriame – kiekvienas mūsų skaitytojas naudojantis interaktyviu Marijampolės žemėlapiu gali rasti  patrauklų, visiems prieinamą, virtualų leidinį, pateikiantį susistemintą tekstinę ir vaizdinę informaciją apie Marijampolės miesto gatves.

5. Marijampolės kapinės – gidas po senąsias Marijampolės kapines. Naudodamiesi interaktyvių kapinių žemėlapiu turite galimybę pažinti dar vieną svarbų mūsų šalies nekropolį, kuriame ilsisi dešimtys knygnešių, tautinio atgimimo žadintojų, rašytojų, dvasininkų, karininkų ir net gi patsai Lenino sūnus Andrėjus Aleksandrovičius Armand (nors tai tik hipotezė). Virtualiose kapinėse pateikiama susisteminta tekstinė ir vaizdinė medžiaga apie daugiau kaip 200 Amžinojo poilsio iškeliavusius mūsų kraštui nusipelniusius asmenis.

6. MVideo – Marijampolės miesto videoteka. Čia rasite 16 trumpametražių dokumentinių filmų apie Marijampolės miestą. Vaizdo filmų tematika atitinka net ir pačius išrankiausius bei visko mačiusius žiūrovus: sportas, architektūra, karai, ekonomika, politika, kultūra, urbanistika. Filmai orientuoti į suaugusiuosius ir vyresniųjų klasių moksleivius.

7. Marijampolės datų kalendorius – Sūduvos kraštui ir visai Lietuvai svarbios datos. Šalia garsių, kiekvienam lietuviui žinomų pavardžių, galite surasti rečiau minimus Suvalkijos kraštą ar net Lietuvos vardą garsinusius žmones, kurių biografija pateikiama enciklopedinio pobūdžio formatu.  Kalendorius suskirstytas mėnesiais, kuriuose įvykiai ir faktai išdėstyti chronologine tvarka, pagal mėnesio dienas.

Žaidimai vaikams ir suaugusiems

Siūlome smegenų mankštą ir kviečiame išmėginti edukacinius žaidimus suaugusiems bei vaikams, padėsiančius pažinti senąsias Marijampolės fotografijas, pasinerti į Suvalkijos istoriją arba pažinti knygos kelią. Žaidimus rasite internetinėje svetainėje www.noriuzinoti.lt, rubrikoje Sprigtas.

1. Senųjų fotografijų dėlionė – Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos darbuotojų parengta virtuali fotografijų dėlionė. Pasirinkę šį žaidimą išvysite senosios Marijampolės fotografijas, lavinsite pastabumą detalėms ir susikaupimą sprendžiant užduotį. Žaidime – 10 lygių, jų sudėtingumas priklauso nuo detalių skaičiaus. Sudėtingiausio lygio nepavyko išspręsti nei vienam mūsų skaitytojui, todėl pirmajam įveikus sudėtingiausią dėlionę – dovaną garantuojame (kaip išspręstos užduoties įrodymą prašome pateikti ekrano kopiją su įveikta užduotimi)!

2. Išnykusios praeities ženklai – pateikiama įdomi ir naudinga informacija apie įvairius neišlikusius arba labai pasikeitusius Kauno, Birštono, Garliavos, Jonavos, Kaišiadorių, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Prienų, Šakių ir Vilkaviškio pastatus. Žiūrėdami į atvirukus, senąsias ir dabartines nuotraukas, palyginsite, kaip, laikui bėgant, keitėsi įvairios vietovės bei jose stovėję pastatai. Žaidimą sukūrė Kauno apskrities viešoji biblioteka.

3. Knygos keliastai interaktyvus mokomasis žaidimas, kurio dėka ne tik sužinosite kaip būdavo gaminamos knygos, bet ir galėsite visame knygos gaminimo procese sudalyvauti patys. „Knygos kelias“ turi gausybę paaiškinimų ir moksleivių žinias papildo įdomia istorine informacija bei faktais, kurių apie knygas nežinojo net kai kurie suaugusieji. Žaidimą sukūrė Kauno apskrities viešoji biblioteka.

4. „PK kodas“ – virtualus žaidimas, suteikiantis galimybę daugiau sužinoti apie Sūduvos-Suvalkijos tautinio atgimimo lyderį Petrą Kriaučiūną ir jo gyvenimo laikotarpio istorinę aplinką. Žaidime paralelinio pasaulio herojai Petras Perkūnas ir katinas Kleopas nukels į kitus laiko sluoksnius – „chronosferas“, kuriose pateiktos užduotys apie realius Marijampolės miesto žmones bei įvykius, nuo 1850 iki 1916 metų.

Virtualios parodos

Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos darbuotojai yra sukūrę ne vieną informatyvią virtualią parodą įvairia tematika: iškilių žmonių biografijos, architektūros istorija, tautinio atgimimo peripetijos, sąjūdis, Lietuvos nepriklausomybė ir kt.

Pristatome kelias naujausias bibliotekos darbuotojų parengtas virtualias parodas:

1. Nepabūgę savo drąsos – Paroda skirta Kovo 11-osios akto signatarams, kilusiems iš Marijampolės krašto. 1990 m. kovo 11 d. 124 Aukščiausiosios Tarybos deputatai pasirašė Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo aktą, taip įgyvendindami didžiausią bei drąsiausią Lietuvos žmonių svajonę. Signatarai puikiai suvokė, kad už laisvę teks sumokėti, kad laukia rimti politiniai ir ekonominiai išbandymai. Apie šiuos didžiavyrius susipažinsite virtualioje parodoje – septyniais signatarais kilusiais iš Marijampolės krašto.

2. Laiko efektai – tai jungtinė kolekcionieriaus Manto Vaitiekūno ir bibliotekos darbuotojos, fotomenininkės Augustinos Miknevičiūtės virtuali paroda,  kurioje išvysite matytas ir dar neregėtas fotografijas, menančias Marijampolę iki Antrojo pasaulinio karo. Parodos bendraautorė A. Miknevičiūtė sumaniai ir profesionaliai senąsias fotografijas, iš Manto Vaitiekūno kolekcijos, sujungė su savo pačios užfiksuotais šiandieninio miesto vaizdais. A. Miknevičiūtės kurtuose paveiksluose, tuo pačiu rakursu, nufotografuoti Marijampolės vaizdai lyg nematoma gija išnyra iš praeitį bylojančio miesto, kiekvienam parodos lankytojui suteikdami peno pamąstymams, kaip stipriai pakito miesto panorama ir kartu kokia ji kiekvienam iš mūsų artima.

3. Bibliotekos istorija – šimtametė Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka mena tarpukarį, Antrojo pasaulinio karo išbandymus, sovietinės priespaudos ideologiją ir cenzūrą. Besikeičiantys laikmečiai, praeiti sunkmečiai ir išbandymai bibliotekos veido nepakeitė – čia ir toliau lentynose savo skaitytojo laukia tūkstančiai knygų, kiekvieną dieną čeža vartomi periodinių leidinių puslapiai, tačiau besikeičiantis laikas ir tobulėjanti visuomenė priverčia prisitaikyti prie naujovių. Knygų meka laikoma biblioteka kiekviena dieną siekia išlikti patraukli ir inovatyvi šiuolaikiniam skaitytojui. Virtualioje parodoje „Bibliotekos istorija“ kviečiame susipažinti su biblioteka nuo 1920 m. iki šių dienų.

Daugiau virtualių parodų rasite internetinėse
svetainėse www.noriuzinoti.lt ir www.marvb.lt

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email