Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2020 rugpjūčio 3 d.

Šių metų liepos trečiadienių popietės Vytauto Didžiojo parke buvo ypatingos – keturias savaites iš eilės marijampoliečius viliojo kūrybingos, įkvepiančios, susižavėjimą keliančios asmenybės. Liepos 8 d. prasidėjęs susitikimų ciklas pasibaigė praėjusį trečiadienį. Be to, renginys buvo ne eilinis, kupinas iššūkių ir įvairių emocijų, bet apie tai šiek tiek vėliau.

Su Lietuvos žvaigždėmis pradėjome pažintį liepos pradžioje – startą paskelbė ornitologas, gamtos fotografas Marius Čepulis, kvietęs bibliotekos lankytojus į susitikimą tema „Gamta – ne visų namai“. Pirmasis renginys buvo skirtas aptarti gamtos fotografijos ypatumus, apkalbėti neįprastas gamtos apsaugos temas, padiskutuoti apie skirtingas gyvūnų rūšis ir apie visą mus supantį pasaulį. Prisipažinsime, nustebome pamatę, jog Marius Čepulis gali surikti tokią įvairiaspalvę auditoriją: juo žavisi visi – patys mažiausi ir patys didžiausi bei vyriausi žmonės. Daugiau kaip 60 min. trukmės renginio pabaigoje visi vienareikšmiškai nusprendėme, jog gamtoje žmogus yra tiks svečias, todėl atėję į mišką, mes negalime elgtis lyg savo namų kieme.

Liepos 15 d. mus pasitiko jau 15 metų savo dainomis ir balsu Lietuvos melomanus suburianti Jurga Šeduikytė. Dainininkė atvirai ir nepagražintai kalbėjo apie žmogaus vidinį pasaulį, apie savo gyvenimo tiesas ir meną, kuris suteikia jos gyvenimui prasmės. Jurgita renginio metu atskleidė ne vieną paslaptį ir paaiškino kai kurias filosofines tiesas. Tą dieną Suvalkijos sostinės padangė buvo iš ties puiki, oras leido gultis ant parko žolės ir jaučiant žemės vėsą po kojomis pamedituoti su Jurga Šeduikyte. Visgi, priešingai susiklostė liepos 22 d., kai į Marijampolę iš Vilniaus atvyko Monika Linkytė ir Ramūnas Zilnys, kurie diskutavo tema „Mano (ne)sėkmės istorijos“. Šį kartą pakilęs vėjas verčiantis medžių šakas iki pat žemės padiktavo sąlygas – renginys persikėlė į bibliotekos Didžiąją salę. Šis susitikimas buvo skirtas diskusijoms apie menininko nueitą ilgą kelią iki šlovės, visus sunkumus ir kliūtis kurias jis turi praeiti. Monika Linkytė atvirai ir nuoširdžiai pasakojo apie iššūkius šeimoje, pasirenkant dainininkės karjerą, apie nepavykusias studijas, apie vingiuotą šou pasaulio kelią ir psichologines problemas su kuriomis susiduria Lietuvoje žinomi žmonės.

Paskutinysis ir daugiausiai nuotykių pareikalavęs renginys – liepos 29 d. vykęs susitikimas su aktoriumi Mariumi Repšiu. Nepastovus ir kintantis buvo paskutinis renginių ciklo „Pasikultūrinkime Vytauto Didžiojo parke“ susitikimas – jaukią renginio pradžią parke sekė bėgimas nuo grėsmingai subjurusio dangaus ir skubus kraustymasis į bibliotekos salę. Toks nepastovus ir aktoriaus Mariaus Repšio gyvenimas: pilnas pakilimų ir nuopolių, manijų ir apatijų. Džiugu, jog savo išgyvenimais, svajonėmis ir tikslais jis pasidalino su renginio lankytojais, privertęs juos žavėtis aktoriaus jaunatvišku nutrūktgalviškumu ir nuoširdumu. Televizijos, kino ekranuose dažnai matomi veidai Marius Repšys ir renginį moderavęs Ramūnas Zilnys – paskutiniai šio renginių ciklo parke svečiai šiemet, tačiau kitais metais ir vėl kviesime į įdomius ir motyvuojančius susitikimus!

Ačiū visiems susirinkusiems, atėjusiems ir prisidėjusiems prie renginių įgyvendinimo, kiekvienas žiūrovas su savimi atsineša savitą aurą, kuri padeda sukurti savitą bei unikalią renginio atmosferą.

Renginių ciklas „Pasikultūrinkim Vytauto Didžiojo parke“ organizuojamas įgyvendinant projektą „Edukacinė akademija „Integruok save“.

Projektą finansuoja Marijampolės savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email