Loreta Skinkienė
Bibliografė
2020 rugsėjo 1 d.

Krašto pažinimo portale NORIU ŽINOTI (adresu www.noriuzinoti.lt) publikuojama nauja virtuali paroda „SENOJO MIESTO SERGĖTOJAI: Marijampolė ir jos žmonės žydų fotografų akimis“.

Ši, Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos darbuotojų parengta paroda skirta Vilniaus Gaono 300-osioms gimimo metinėms ir Lietuvos žydų istorijos metams paminėti.

Bemaž 200 metų žydų tautos žmonės buvo neatsiejama Marijampolės miesto istorijos dalis. Jau XVIII a. pabaigoje žydai sudarė didesnę miesto gyventojų dalį. Tai buvo darbšti, gabių amatininkų bei talentingų prekybininkų bendruomenė, puoselėjanti tūkstantmetines savo tautos tradicijas. Šios tautos žmonių pastangų dėka miestas statėsi, augo ir klestėjo: vystėsi prekyba, amatai, pramonė, miestą nuolat pasiekdavo dauguma to meto technikos naujovių, tame tarpe ir fotografija. Iki pat XX a. vidurio beveik visas Marijampolės foto verslas ir menas (su retomis išimtimis) buvo žydų rankose. Leonas Anšeras, Misiejus Buhalteris, Jakobas Vindsbergas, Zalmas Tezba, Judelis Fridbergas, Abramas Pimšteinas… Kiekvienas jų sukūrė šimtus miesto vaizdų, tūkstančius studijinių portretų bei grupinių nuotraukų, o kur dar fotografijos, kuriose užfiksuotos mūsų miesto šventės, iškilmės, eisenos, svarbių asmenų sutiktuvės ir laidotuvės.

Antrasis pasaulinis karas skaudžiai palietė mūsų miestą. 1941-06-22 krentančios bombos sunaikino Marijampolės senamiestį ir unikalius fotografijų archyvus. 1941 m. liepą sušaudyti 85 miesto žydai, o 1941-09-01 kareivinių šaudyklos teritorijoje buvo nužudyta virš šešių tūkstančių žmonių, tarp kurių buvo beveik visi marijampoliečiai žydai. Miestas prarado savo didžiausią turtą – žmones, o mes praradome savo kaimynus, bendradarbius, bendraklasius, mokytojus… Netekome bene pusės savo istorinės bei kultūrinės atminties.

Nuo tų tragiškų įvykių prabėgo 80 metų, o mes iki šiol po kruopelytę rankiojame savo praeities šukes – senąsias fotografijas, tik laimingo atsitiktinumo dėka išsaugotas privačiuose archyvuose ar kolekcijose. Mes vieną po kito leidžiame knygas, fotoalbumus ir džiaugiamės netikėtai aptiktais naujais senojo miesto vaizdais. Bet ar susimąstome, kad už kiekvieno mums brangaus kadro stovi fotografas žydas, pro objektyvą su meile žvelgiantis į savo gimtąjį miestą ir žmones?

Rengiant parodą, rėmėmės leidiniais bei mokslo darbais, nagrinėjančiais Lietuvos bei Marijampolės fotografijos istoriją. Virtualioje parodoje panaudotos skaitmeninės fotografijų kopijos iš įvairių kraštotyrinės tematikos leidinių, nurodant pirminį šaltinį, kuriame jos saugomos (muziejų, archyvų ar privačių kolekcijų), vaizdai iš asmeninių Stanislovo Sajausko ir Manto Vaitiekūno kolekcijų.

Parodą išvysite paspaudę šią nuorodą: http://www.noriuzinoti.lt/lt/seno-miesto-sergetojai

Nuotraukų galerija:
Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email