Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2021 kovo 17 d.

Daugelis pripažinsime, kad Y ir Z kartos visiškai prisitaikę prie modernėjančios ir skaitmenizuotos visuomenės. Z karta sociologų pripažįstama, kaip technologijų vartotojai, intuityviai mokantys išnaudoti skaitmeninio pasaulio teikiamas galimybes. Jiems prisitaikyti nebereikia, jie jau gimė pasaulyje, kuriame kompiuteris, mobilusis telefonas nebe stebuklas, nebe prabangos prekė, bet kasdienybės dalis. Visgi nors ir sąlygos palankios, tačiau šių kartų atstovams vis dar reikia mokytojų, žmonių parodančių inovacijas, pamokančių ir paaiškinančių taisykles, padedančias atrasti save virtualioje erdvėje.

Dėl šios priežasties 2020–2021 m. įgyvendinamas Lietuvos kultūros tarybos finansuojamas projektas „Integruok save“, kurio metu jaunimas iki 20 metų turi galimybę atrasti save, savo pomėgius mene: grafikos dizaine, fotografijoje, remiksų ir vaizdo įrašų kūrime. Atkreipiame dėmesį, kad visos šios meno disciplinos yra glaudžiai susiję su XXI a. inovacijomis ir technologijomis. Tad šį kartą pristatome kovo 10 d. prasidėjusius virtualius fotografijos mokymus, kuriuose startavo 20 jaunuolių.

Virtualių fotografijos mokymų planas:

1. Pirmasis užsiėmimas skirtas susipažinimui su  fotografija kaip profesija ar saviraiškos priemone, jos rūšimis, reikalingumu.

2–3. Antrasis ir trečiasis užsiėmimai skirti pažinti kompozicijos subtilybes, taip pat susipažinti su pagrindiniais nustatymais, kurių dėka galime savo su foto įranga išgauti patį geriausią rezultatą (telefonas/fotoaparatas).

4. Paskutinysis užsiėmimas skirtas susipažinimui su programa Adobe Photoshop, jos galimybėmis ir „magija“ koreguojant ar gražinant jau turimą vaizdą. Visko pabaigoje aptarsime vykusius mokymus.

Pirmoji plano dalis pavyko su kaupu – nemaža grupelė jaunuolių ne tik mokėsi iš lektorės Augustinos Miknevičiūtės, bet aktyviai diskutavo, domėjosi fotografo profesija, kasdienybe, studijų galimybėmis, aptarėme mokymų eigą, įvairių temų reikalingumą. Manome, kad esame su kaupu pasiruošę antrajai mokymų daliai – praktinėms užduotims.

Primename, kad laukiame jaunuolių, norinčių prisidėti prie Vaizdo įrašų filmavimo ir montavimo užsiėmimų balandžio mėn., kreipkitės tel. nr. +37062099831. El. paštu v.juselyte@marvb.lt arba parašykite Facebook ar Instagram žinutę į vieną iš bibliotekos paskyrų.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, projekto partneriai ir rėmėjai mokykla Lispa ir UAB Aliaska.

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email