Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2021 liepos 9 d.

1921 m. pradėjusi kurtis biblioteka užėmė vos kelių kvadratinių metrų kambarėlį. Didžiausias turtas – knygos sudėtos į iškrypusią spintą, o skaitytojų patogumui skaitykloje padėta taburetė ir stalas. Štai tokia prabanga prieš šimtmetį džiaugėsi marijampoliečiai. Visgi yra kelios sudedamosios dalys: tai buvo bibliotekos ir Lietuvos kūrimosi laikotarpis, tačiau amžininkų teigimu šie metai tuo pačiu buvo laikomi kultūros pakilimu bei visuomenės sąmoningumo formavimosi periodu. Norėdami atskleisti tuometinę kultūrinę padėtį, laikmečio pokyčius ir esmę, pristatome Jums iš Kybartų kilusio kūrėjo, menininko, Lietuvoje puikiai žinomo karikatūristo Edmundo Unguraičio karikatūrų parodą.

Paveiksluose matomi lengvi tušo bei akvarelės potėpiai, o grakščiai paliktos pieštuko žymės liudija apie inteligentišką, o kartais iš koto verčiančią tarpukario visuomenės kultūrą. Pripažinkime, kad 1918–1940 m. gyvenusieji turėjo savitą gyvenimo ritmą, kuris, žvelgiant iš šiandieninės perspektyvos, atrodo skamba lyg ir kitos operos ar spektaklio kalbančio svetima kalba. Būtent apie tai ir norime pakalbėti, tik šį kart ne žodžiais, bet piešiniais. Parodoje „Ech, ko tik nebuvo!“ pasakojame apie šimtmečio pokyčius, apie tai kaip buvo anuomet, o kaip yra dabar… Norime parodyti kokiomis nuotaikomis prieš 100 metų, kuriantis bibliotekai, gyveno mūsų skaitytojai, kas jiems rūpėjo ir ko visuomenė norėjo.

Parodą kviečiame išvysti Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos (Vytauto g. 22) Didžiojoje salėje (II aukštas) nuo liepos 8 d. iki rugpjūčio 3 d.
Šiukštu nepamirškite, šios parodos tik žiūrėti nepakanka, būtina bent akies krašteliu paveikslo mįslę įminti skaitant informacines lenteles po jais!

Edmundas Unguraitis (g. 1963 m. spalio mėn. 7 d.) – iki 1978 m. mokėsi Kybartų K. Donelaičio vidurinėje mokykloje. 1978–1982 m. studijavo St. Žuko taikomosios dailės technikume ir įgijo stiklo dailininko išpildytojo specialybę. 1982–1984 m. tarnavo Tarybinėje armijoje. 1985 m. įstojo į Vilniaus dailės instituto pramonės dailės fakultetą, stiklo specialybę. 1990 m. baigė VDI ir įgijo stiklo dailininko specialybę. Bėgant metams dribo įvairiose pareigose: vyr. dailininku, Aukštesniojoje meno mokykloje dėstytoju, UAB Aleksoto stiklo studijos direktorius, įkūrė stiklo studiją, nuo 2015 m. laisvas dailininkas. Lietuvoje E. Unguraitis puikiai žinomas karikatūristas, aktyviai dalyvaujantis parodose, visuomeniniame gyvenime, yra išleidęs knygą „Karikatūros“. Iš Suvalkijos kilęs menininkas šiuo metu gyvena Kaune.

Paroda sukurta įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Marijampolės savivaldybės finansuojamą projektą „Laiko efektai“.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email