Viešosios bibliotekos informacija
2021 lapkričio 16 d.

Pasaulyje vis labiau suvokiant ir įsisąmoninant ankstyvojo skaitymo reikšmę ir naudą, vis daugiau dėmesio skiriant skaitymui šeimose ir gausėjant įvairioms ankstyvojo skaitymo skatinimui skirtoms programoms bei projektams, Lietuva pirmus žingsnius šioje srityje žengė visai neseniai. Nors privačių iniciatyvų ir bandymų būta, o gerosios patirties galima pasimokyti iš beveik visų kaimyninių šalių, tokia programa įmanoma tik tada, kai valstybiniu lygmeniu susitariama dėl jos svarbos ir finansavimo. Toks susitarimas buvo priimtas 2018 m. rudenį, kai Lietuvos Respublikos kultūros bei švietimo ir mokslo ministrės pasirašė įsakymą „Dėl Skaitymo skatinimo 2019–2024 metų programos ir skaitymo skatinimo programos 2019–2021 metų veiksmų plano patvirtinimo“(su dokumentu galima susipažinti čia).

Specialistų atliktoje situacijos analizėje apibendrinami įvairūs tyrimai patvirtina, kad reguliarus skaitymas stimuliuoja mažų vaikų smegenų vystymąsi, stiprina tėvų ir vaiko ryšį, be to, ugdo kalbą ir socialinius bei emocinius įgūdžius. Neurologiniai tyrimai atskleidė, kad skaitymas ir panašios veiklos sumažina protinę negalią turinčių pacientų kognityvinių sutrikimų normą, gerina smegenų veiklą, mažina stresą ir nežinomybės baimę. Skaitymas savo malonumui padeda ugdyti empatiją, gerina savęs ir kitų supratimą, tarpusavio santykius, bendruomeniškumą, socialinę įtrauktį, gali sumažinti depresijos simptomus ir pagerinti savijautą. Todėl skaitymas nuo pat pirmųjų dienų yra esminis veiksnys ugdant sveiką, pilietišką, visapusę asmenybę. (Daugiau apie ankstyvąjį skaitymą, jo svarbą ir naudą rasite rubrikoje „Apie ankstyvąjį skaitymą“).

Viena programos priemonėms įgyvendinti skirtų veiklų ir yra ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas „Knygų startas“. Kol kas tai bandomasis projektas, kurio pagrindinis tikslas – užauginti Lietuvoje pirmąją kartą vaikų, kurių skaitymo patirtis prasideda nuo pat pirmųjų dienų, kartu skatinant skaitymą šeimoje ir padedant jauniems tėvams įsisąmoninti ankstyvojo skaitymo svarbą bei suteikiant jiems reikalingų priemonių ir žinių. Projektą sudaro kelios stadijos: per pirmąją atlikta užsienio šalių gerosios patirties analizė ir sukurtas Lietuvai tinkamiausias veiklų modelis. Antrosios stadijos metu sukurtas priemonių komplektas – lauknešėlis, kurį gaus naujagimio susilaukusios šeimos. Trečiosios stadijos metu šie lauknešėliai dalijami atitinkamo regiono šeimoms. Kadangi tai bandomasis projektas, atliktos veiklos bus analizuojamos, vertinamos ir, atsižvelgiant į vertinimo rezultatus, tobulinamas veiklų modelis ir, priklausomai nuo finansavimo, plečiama projekto apimama teritorija. Galutinis tikslas ir organizatorių vizija yra apimti visą Lietuvos teritoriją, o tai reiškia, kad kiekvieno Lietuvoje gimusio naujagimio šeima turėtų sulaukti dovanų, skirtų ir mokančių skaityti kartu su savo vaiku.

Projektas „Knygų startas“ turi savo simboliką ir ji neatsitiktinė: projekto simboliu pasirinkta pupelė primena ką tik gimusį kūdikį, taip pat ji simbolizuoja augimą, kuris, projekto sumanytojų ir organizatorių nuomone, turi būti neatsiejamas nuo skaitymo. Tik tada, kaip toje lietuvių liaudies pasakoje, bus įmanoma užlipti iki pat dangaus. Projekto simbolis pupelė turi daigelį, o šis auga ir stiebiasi į viršų jam niūniuojant „aa aa pupa“ ar skaitant pirmąsias paveikslėlių knygeles. Šeimas pasieksiančiame lauknešėlyje bus galima rasti ir tokią pirmąją paveikslėlių knygą, ja tapo Indrės Zalieckienės sukurta „Kapt kapt kapt“. Ši knygelė laimėjo Pirmosios knygos konkursą, aplenkusi net 26 varžovus, tad neabejotinai verta tapti pirmąja kūdikio knyga. Kad jauna šeima, ypač pirmojo vaiko susilaukusi, geriau perprastų skaitymo tokio amžiaus vaikams subtilybes, organizatoriai aprūpino juos metodiniais patarimais, įgavusiais patrauklią atvirukų formą, o kad nepasiklystų puslapiuose – smagiais skirtukais. Visa tai slepiasi spalvingose kuprinėse, papuoštose pupelės simboliu. Projekto organizatoriai tiki, kad kaip maža sėklytė (šiuo atveju pupelė) gali subrandinti iš savęs daug gausesnį derlių, taip ir šis nedidelis lauknešėlis taps kūdikio tramplinu skaitančios, mąstančios, kūrybingos, atsakingos ir pilietiškos asmenybės link.

Projekto globėja – Diana Nausėdienė.

Projektą įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Skaitymo skatinimo programą koordinuoja ir jos įgyvendinimo stebėseną atlieka Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Projekto partneriai: Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius.

Marijampolės miesto šeimoms auginančioms 2021-aisiais metais gimusius kūdikius, dovanosime projekto „Knygų startas“ lauknešėlius.

Laukiame Jūsų Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo edukacijos cente (Vytauto g. 20).

„Knygų starto“ pristatymas (PDF formatas).

Daugiau informacijos apie ankstyvąjį skaitymą – www.knygustartas.lt

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email