Aušra Valaitienė
Sasnavos biblioteka
2021 lapkričio 22 d.

Jau trečią dešimtmetį Šiaurės šalių asociacijos „Norden“ vykdomas kultūros projektas „Šiaurės šalių literatūros savaitė“ siekia skleisti šiaurietiško pasakojimo tradiciją ir garsinio skaitymo džiaugsmą.

Šiemet „Šiaurės šalių literatūros savaitėje“ dominuoja svajonių ir ilgesio tema. Šis laikmetis paženklintas didesnių atstumų, užvertų sienų. Svajonės ir ilgesys mus jungia ir vienija nepaisant visų apribojimų, o literatūra kaip tik leidžia mums pasinerti į tokį pasaulį.

Sasnavos biblioteka taip pat prisijungė prie šios akcijos. Į garsinius skaitymus bibliotekoje „Auštant“ (skaitymai vaikams) ankstyvą rytmetį susirinko Sasnavos pagrindinės mokyklos trečios klasės moksleiviai su mokytoja Sonata. Skaitymams pasirinktos ištraukos iš Alandų salų rašytojų kūrybos, siekiant prisidėti prie šių salų autonomijos šimtmečio paminėjimo. Žvakių šviesoje buvo skaitoma ištrauka iš  Karin Erlandsson knygos „Perlų ieškotoja“. Šioje, Šiaurės Tarybos Vaikų ir jaunimo literatūros premijai nominuotoje knygoje, pasakojama apie Mirandą, kuri ieško paslaptingojo brangakmenio. Pasak legendos, radęs tą brangakmenį žmogus niekada nebejaus ilgesio. Ir tikriausiai nedaugelis žino, kad povandeniniai perlų ieškotojai, kuriuos Japonijoje vadina „ama“, ne stiprūs vyrai, o trapios moterys, turinčios lankstų kūną, vikrias rankas ir neįprastai ištvermingos. Jos sugeba ilgą laiką išbūti šaltame vandenyje, ieškodamos dugne brangių perlinių kriauklių.

Pasidalinus mintimis ir aptarus skaitytas ištraukas, vaikai suprato, kad ilgesys gėlėms, augančioms tik tuose kraštuose, jų nepakartojamas kvapas ir nuostabus skonis, banguojanti, dugne nusėtais perlais žaižaruojanti  jūra – tai viena iš priežasčių kodėl knygos herojė Miranda nuolat sugrįžta į ten, iš kur kyla ilgesys.

Pasidžiaugėme, kad vaikai skaitydami garsiai, įgyja daugiau drąsos, pasitikėjimo, tobulėja jų skaitymo įgūdžiai ir žinios apie šiaurietišką literatūrą. Ačiū visiems skaitymo dalyviams.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email