2022 liepos 18 d.

Minint 2022-usiuos Sūduvos metus, biblioteka įgyvendina Marijampolės savivaldybės finansuojamą projektą „Penkios kapsų dienos“. Projekto veiklose – bibliotekos organizuojamų vaikų vasaros stovyklų dalyvių išvykos į kaimyninį zanavykų kraštą ir Zanavykų muziejų, o taip pat vieno žymiausių tautos kūrėjų – Jono Basanavičiaus gimtinės lankymas.

Išvykos buvo turiningos naujų žinių ir įspūdžių! Apsilankymo Zanavykų krašte, Zyplių dvaro vežiminės pastate vaikai susipažino su zanavykų krašto istorija, kultūra ir buitimi. Šiame muziejuje sukaupta etnografinių eksponatų kolekcija – senoviniai buities reikmenys, įvairūs namų apyvokos daiktai ir darbo įrankiai.

zanavykai

Mažųjų muziejaus lankytojų laukė įdomi edukacinė programa – senovinio žaisliuko gamyba. Vaikai sužinojo, kokie žaislai senovėje buvo naudojami ir kokiais būdais pagaminti. Užsiėmimų metu kiekvienas pasigamino savo žaisliuką – pelėdžiuką, sužinojo, kad visi žaislai būdavo draugiški aplinkai ir saugūs, todėl žaisliukų gaminimas buvo ne tik maloni, bet ir prasminga pramoga, ugdanti vaikų atsakomybę tausojant aplinką. Taip pat vaikai sužinojo, kad žaislai buvo gaminami iš turimų gamtinių medžiagų –  audinių skiaučių, medienos, šieno. Medinės lėlės ne visada turėjo rankas ir kojas, viskas apsiribojo tik burnos ir akių žymėjimu, o visa kita buvo vaiko vaizduotės vaisius.

žaisliukas

Pasisvečiavę Zanavykų muziejuje, pasigėrėję Zyplių dvaru, keliavome toliau – į Jono Basanavičiaus gimtinę. Išalkę, pasisėmę žinių apie senovės istoriją ir kultūrą vaikai gamino visų laikų mėgstamiausią vaikų patiekalą – blynus! Edukacinės programos dalyviai buvo supažindinti  su valstiečių maisto gaminimo ypatumais, prietarais, tradicijomis ir folkloru. Vaikai parodė savo sumanumą atpažindami įvairius grūdus bei buities rakandus. Laukdami gardžiųjų blynų su įvairiais pagardais – uogienėmis, keptais kopūstais, morkomis, obuoliene, mynė įvairias mįsles, savaime suprantama, apie blynus!

blyn

Pasisotinę blynų visi patraukėme į erdvų sodybos kiemą, kurio greta esantis ąžuolynas ir įdomias istorijas pasakojantys muziejaus eksponatai supažindino su senovės kaimo vaikų kasdienybe.

Apsilankėme Jono Basanavičiaus vaikystės namuose, išklausėme  pasakojimą apie Jono Basanavičiaus vaikystę, santykius su šeimos nariais, jam nutikusius nuotykius, linksmas ir įdomias istorijas, kurias jam pasakojo tėvas. Tuomet, pasitikrinome žinias interaktyvioje viktorinoje „Protų mūšis“.

Daugiau išvykos fotografijų: SPAUSTI ČIA.

basanavičynė

Įgyvendinant projektą akcentuojama iš šio regiono kilusių žmonių reikšmė Lietuvos kultūrai ir valstybingumui. Įvairios veiklos, paliečiančios Sūduvos krašto etnografinį palikimą ir suteikiančios galimybę išmėginti, patirti formuoja naują suvokimą apie nematerialų kultūros paveldą.

Jau visai netrukus pakviesime į keramikos edukacinį užsiėmimą suaugusiems, kurio metu bus gaminamos žvakės, puošiamos iškilių Sūduvos krašto asmenybių citatomis.

Informacija ir registracija netrukus, sekite naujienas.

Vyresn. bibliotekininkė, stovyklos vadovė Eglė Misiūnaitė

Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email