Viešosios bibliotekos informacija
2018 gruodžio 5 d.

Lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis, po dvejus metus trukusios renovacijos, pagaliau atvėrėme duris lankytojams ir su džiaugsmu bei pasididžiavimu galime sakyti, jog nuo šiol marijampoliečiams galime pasiūlyti modernias, išpuoselėtas ir gražias erdves, išmanias ir virtualias pramogas, išplėstą paslaugų spektrą.

Pagrindinis bibliotekos atidarymo akcentas – festivalis „Reali virtualybė“. Jo metu nuo ryto iki vakaro dvi dienas bibliotekos lankytojai mėgavosi įvairiais renginiais: susitikimais su žinomais TV veidais, mokslininkais, stebėjo chemijos guru šou, išmėgino virtualias pramogas, turėjo galimybę pasivaikščioti judančiomis grindimis, išvydo šviesos instaliacijas, savo akimis pamatė išnykusią Marijampolės architektūrą! Penktadienio popietę vykusioje oficialioje atidarymo šventėje dalyvavo gausus būrys svečių: Marijampolės savivaldybės merė Irena Lunksienė, pavaduotojai Povilas Isoda ir Romualdas Makauskas, administracijos direktorius Karolis Podolskis, Savivaldybės tarybos nariai, LR Seimo nariai Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika ir Juozas Olekas, svečiai iš LR kultūros ministerijos Kultūrinės atminties ir paveldo politikos skyriaus vyresnioji patarėja dr. Rūta Pileckaitė ir vyriausioji specialistė Erika Buivydienė,  Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, svečiai iš Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos atstovai, mūsų partneriai, kolegos ir bibliotekos lankytojai. Bibliotekos atidarymo renginį vedė  TV laidų vedėja, prodiuserė Edita Mildažytė, svečius moderniu šokiu stebino Kauno šokio teatras „Aura“. Žinoma, svarbiausia festivalio dalis – naujų bibliotekos patalpų, knygų ir pagausėjusių paslaugų pristatymas lankytojams.

I aukštas

Knygų erdvėje – laisvas ir patogus knygų pasiekiamumas. Tarp lentynų įrengtos jaukios pasisėdėjimo su knyga ar bendraminčių  pabendravimo salelės. Įvairių modifikacijų spalvingi minkštasuoliai suteikia erdvei jaukumą. Šiuo sprendimu siekėme lankytojus paskatinti  daugiau laiko praleisti jaukioje bibliotekoje. Naujienas ir aktualijas pristatysime ekspozicinėje erdvėje, o sveikos gyvensenos leidiniais bei pasimatuoti kraujospūdį pasiūlysime  įrengtoje sveikatinimo erdvėje.

Šalia registracijos stalo įrengtos 2 stovimos vietos  greitam  darbui kompiuteriu ar internetu. Čia bus galima atsispausdinti reikiamą dokumentą, nusiskenuoti  ar padaryti jo kopiją. Šiam tikslui įsigytas daugiafunkcis lazerinis SRA3 formato spausdintuvas.  Dar dviejuose informaciniuose terminaluose lankytojai  galės atlikti paiešką elektroniniame kataloge, susipažinti su naujų knygų anotacijomis. 

Knygų erdvėje įrengtas jaukus Šeimos kampelis – tai draugiška ir žaisminga  aplinka tėveliams su mažais vaikais. Kol tėvai  rinksis knygas, vaikai galės žaisti, vartyti žaislines knygeles, piešti ir bendrauti.  Tėvelius skatinsime šioje erdvėje garsiai skaityti knygeles vaikams. Bendroje pirmo aukšto erdvėje įrengta Skaitykla  su jaukiomis periodikos ar poezijos skaitymo vietomis. Čia kviesime burtis ir dalyvauti susitikimuose klubo „Margainis“ nares.

Konferencijų salėje  verslininkams,  įmonių ir jų produkcijos pristatymams bei paslaugų reklamai,  sambūrių ir bendrijų  individualiems poreikiams skirtos paslaugos. Konferencijų ir renginių organizavimui padės  nauja konferencinė  įranga: belaidė HDMI signalo perdavimo sistema, projektorius su belaide vaizdo perdavimo sistema, nešiojamas kompiuteris, sieniniai garsiakalbiai ir garso stiprintuvas.

II aukštas

Medijų erdvėje pasiūlysime viešąją  interneto prieigą su 8 stacionariomis darbo vietomis, 3 nešiojamais kompiuteriais ir planšetėmis.  Tai patogi erdvė internetinėms pramogoms. Ir čia, ir visoje bibliotekoje lankytojai galės laisvai naudotis bevieliu interneto ryšiu WiFi.  Bus organizuojami įvairių lygių IT kompetencijų ugdymo seminarai.

Naujai duris atvėrusioje  Medijų erdvėje sukurta patogi ir nevaržanti aplinka laisvalaikiui – patogūs sėdmaišiai ir  krėslai. Tai patraukli neformalių susibūrimų, kamerinių renginių ir  laisvalaikio erdvė jaunimui su atnaujinta laisvalaikio įranga. Pasiūlysime  virtualias pramogas: išmėginti virtualios realybės patirtį žaidžiant HTC Vive virtualios realybės  akiniais ir PlayStation PS4 žaidimus, išbandyti žaidimus su interaktyviu rašikliu. Organizuosime žaidimų turnyrus, kuriuose paaugliai ir jaunimas sieks geriausio rezultato žaidžiant kompiuterinius žaidimus bei naudojantis virtualios realybės akiniais. Šeimų turnyruose bus naudojamos ir naujos technologijos, ir knygos. Turnyrų organizavimas bus derinamas prie lankytojų interesų. Juos numatoma organizuoti savaitgaliais, kai marijampoliečiai laisvalaikiui ieško įdomių ir nemokamų pramogų visai šeimai. Mediateka  lankytojams pasiūlysime naudotis nauja  įranga: filmų peržiūroms –namų kino sistema. Virš 1100 vienetų   CD ir plokštelių  perklausoms  pasiūlysime CD ir vinilinių plokštelių grotuvus,  belaides ausines.

Krašto istorijos skaitykloje pakviesime susipažinti su  ekspozicinėse  erdvėse parengtomis parodomis,  informacija apie krašto paveldą. Šioje skaitykloje tęsime kultūros ir istorijos paveldo skaitmeninimo ir sklaidos iniciatyvas. Visuomenę supažindinsime su miesto raida, istoriniu ir kultūriniu palikimu, tradicijų kaita, krašto indėliu į Lietuvos ir  pasaulio kultūrą bei mokslą, didinant krašto informacijos prieinamumą elektroniniame žinyne „Noriu žinoti“. Čia planuojame Bendraminčių klubo susitikimus, diskusijų vakarus, kraštiečių literatūros pristatymo renginius, ekspozicijas, edukacinius užsiėmimus moksleiviams.

Informacijos skaitykloje sukomplektuotas  mokslo ir informacinių leidinių  fondas.  Šioje skaitykloje kviesime lankytojus mokytis, ruošti referatus, kursinius, bakalauro ar kitus mokslinius darbus. Skaitykloje bus prieiga prie interneto ir prenumeruojamų duomenų bazių. Rimtam darbui pasiūlysime naują paslaugą – 2 uždaras kabinas mokslui ir studijoms su jose įrengtomis kompiuterizuotomis darbo vietomis.

Didžiojoje  salėje organizuosime didesnius renginius – konferencijas, parodas, literatūrinius vakarus. Pastaruoju metu tapo populiarūs kameriniai renginiai, todėl  atsirado mažesnės  salės poreikis, kuris įgyvendinus šį projektą buvo išspręstas.  Mažojoje salėje su įdiegta demonstracine įranga – grupių pagal pomėgius susibūrimai, koncertai, užsiėmimai, susitikimai , kūrybinių darbų parodos ir pristatymai. Koncertiniams pasirodymams pasiūlysime elektroninį pianiną Yamaha.

Viliamės, jog nuo šiol vis daugiau marijampoliečių leis savo laisvalaikį bibliotekoje, pažins šią vietą iš naujo ir pasiners į naujus potyrius kultūriniuose bei pramoginiuose renginiuose. Taip pat dėkojame visiems festivalio „Reali virtualybė“ dalyviams už jų šypsenas, gerą nuotaiką, energiją ir gerus atsiliepimus. Nuotraukų galerijoje dalinamės festivalio ir bibliotekos atidarymo renginio akimirkomis.

„Feel the light“ (piešimas tamsoje) pirmos dienos nuotraukas rasite čia, antros dienos nuotraukas rasite čia.

Visas atnaujintos bibliotekos atidarymo šventės nuotraukas rasite čia.

Visas „Realios virtualybės“ festivalio nuotraukas rasite čia.

Nuotraukų galerija:
Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email