Alma Stočkuvienė
Vartotojų aptarnavimo grupė
2018 gruodžio 28 d.

Šiais metais Petro Kriaučiūno viešoji  biblioteka  įgyvendino  Marijampolės savivaldybės jaunimo užimtumo 2015-2018 metų programos projektą „Jaunimo kūrybinės idėjos – miestui“. Pagrindinis projekto tikslas – ugdyti jaunų žmonių vertybines nuostatas, pilietiškumą, skatinti jų kūrybiškumą, saviraišką ir sklaidą. 

Vienas iš šio projektų siekių – organizuoti jaunimą motyvuojančius susitikimus su žinomais jaunais žmonėmis, kurių veikla gali tapti paskata renkantis jaunam žmogui gyvenimo kelią. Motyvuoti jaunuolius siekti savo  tikslų ir svajonių, likti ir kurti gimtajam miestui buvo pakviestas kelionių organizatorius, jaunasis verslininkas, charizmatiškasis Rimvydas Širvinskas-Makalius. Susitikime jaunuoliai, ieškantys savojo „aš“, išgirdo motyvuojančią Makaliaus istoriją, diskutavo jaunimui aktualiomis temomis.

Taip pat šiuo projektu siekėme ugdyti jauno žmogaus kūrybinį potencialą, apjungiant literatūrą, dailę, fotografiją ir muziką. Buvo organizuojamos  komiksų, muzikinių improvizacijų, atvirlaiškių maketavimo ir leidybos kūrybinės dirbtuvės, kvietėme dalyvauti haiku kūrimo iniciatyvoje „Sveikinimas miestui“.

Komiksų kultūra Lietuvoje dar sunkiai skinasi kelią, skirtingai nei daugelyje Europos šalių, kur ši meno sritis jaunimo yra ypač mėgiama. Marijampolėje jau įgyvendinamos iniciatyvos komiksų populiarinimo srityje. Tai Viešosios bibliotekos Draugystės padalinys su jame  įkurta mini komiksų skaitykla ir organizuojamais vaikų edukacijos renginiais. Todėl ir jaunimui buvo pasiūlyta dalyvauti komiksų kūrimo dirbtuvėse būtent šioje bibliotekoje. Gaila, kad negalėjome priimti visų norinčiųjų dalyvauti šiose dirbtuvėse. Kūrybinėse dirbtuvėse, kurias vedė iliustratorė, šalies ir tarptautinių festivalių dalyvė  Ieva Gvazdaitytė, buvo piešiamos ir užrašomos jaunimui artimos istorijos. Šių kūrybinių dirbtuvių rezultatai eksponuoti  Draugystės bibliotekos galerijoje surengtoje parodoje.

Tradiciškai jau keletą metų Multicentro garso įrašų studijoje  muziką mylinčiam jaunimui organizuojamos tautinio repo kovos. Individualiai su kuriančiais jaunaisiais atlikėjais dirbo edukatorius, kompozitorius Vilius Krivickas.  Tautinio repo varžytuves laimėjo Daumantas Šimanauskas su daina „Sutraukė koją“.

Haiku – iš Japonijos kilęs trumpas lyrinis eilėraštis, susidedantis iš 17 skiemenų, trumpai ir subtiliai atskleidžiantis išgyvenamus jausmus. Haiku kūrimo iniciatyvos „Sveikinimas miestui“ organizavimu siekta per jauno žmogaus išgyvenimus ir jausmus suaktualinti požiūrį į  savo miestą. Gavome 15 haiku stiliumi sukurtų trieilių. Geriausius trieilius miestui panaudojome atvirlaiškių su  Marijampolės vaizdais maketavimui. Atvirlaiškių  galima gauti Vaikų ir jaunimo edukacijos centre ir Lankytojų aptarnavimo centre. Kviečiame! 

Nuotraukų galerija:
Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email