Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2019 gruodžio 3 d.

Jau antri metai iš eilės, paskutinis rudens šeštadienis Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje masino marijampoliečius ir miesto svečius į „Realios virtualybės“ festivalį. 2018 m. renginys pritraukė mokslo, inovacijų, išradimų gerbėjus, o  2019 m.  festivalis grįžo su šūkiu (Už)kurkime meną!

Kūrybiškumo ir technologijų sąveikos

Pastarieji dešimtmečiai – kompiuterių ir ryšių, informacinių technologijų revoliucijų amžius. Šiomis dienomis mūsų kasdienybę ir įprastinio darbo įpročius pasiglemžė skaitmeniniai įrenginiai, todėl nenuostabu, jog  meno ir kūrybiškumo pasaulyje vis dažniau pradedama naudoti įvairius techninius sprendimus: ultravioletinių spindulių lempos, projektavimai su įvairiomis 3D modeliavimo programomis, pjaustymas lazeriu, judantys paveikslai, piešimas trimatėje erdvėje. Technologijų naudojimas kuriant ir piešiant – įprastas reiškinys XXI a. menininko gyvenime, todėl festivalio „Reali virtualybė 2“ metu buvo siekiama sujungti tradicinį meną, kurtą įprastomis priemonėmis ir virtualų, sukurtą naudojant skaitmenines technologijas.

Daugelį sužavėjęs ir savo spalvomis užbūręs palangiškis, menininkas Vytautas Kusas pristatė parodą „Spalvos poezija prietemoje“ – šviečiant neoninei šviesai, autoriaus paveikslai pavirsta neįprastais vaizdais, o spalvoti potėpiai drobėse – subtiliai išbaigtais kūriniais. Visa paslaptis slypi liuminescenciniuose dažuose ir ultravioletinių spindulių apšvietime. Festivalio dalyviai turėjo galimybę dalyvauti Vytauto Kuso „UV dirbtuvėse“, kur kiekvienas dalyvis tapo šviečiančių paveikslų autoriais: aklinoje tamsoje užburianti ultravioletinė šviesa privertė kiekvieną pasijusti lyg kitoje, fantazijų kupinoje planetoje (šią parodą galite apžiūrėti iki gruodžio 21 d. bibliotekos Mažojoje salėje).

Bibliotekos Medijų erdvėje dominavo šiuolaikinės technologijos – Povilo Mikulionio dirbtuvėse „Išlaisvink trimatę realybę“ buvo mokoma hologramų kūrimo paslapčių, o mokykla „Lispa“ visą popietę organizavo „Inovacijų dirbtuves“. Jų metu jaunieji bibliotekos lankytojai projektavo, programavo, dirbo su 3D spausdintuvu, lazeriais ir patys konstravo radijo imtuvus.

Festivalyje „Reali virtualybė 2“ virtualios realybės akinių pagalba buvo galima tyrinėti spalvų pasaulį ir patiems tapti trimačio pasaulio tapytojais. Antrojo aukšto Skaitykloje bibliotekos svečių laukė papildytos realybės paroda „Linkėjimai iš Marijampolės“ ir judanti Vincento Van Gogo paveikslų paroda „(Už)kurkime meną“. Jas galite apžiūrėti iki gruodžio 31 d. Skaityklose (II aukštas).

Vakaro koncertas-šou festivalyje „Reali virtualybė 2“ (už)kūrė kiekvieno sąmonėje ir pasąmonėje šviesos, garso, muzikos, iliuzijos sapną. Viduramžiai LT, pasižymintys ir žinomi dėl savo futuristinių technologijų spektaklių, privertė sapnuoti atmerktomis akimis, o maištinga, jauna, veržli grupė „Paliekant žemę“ (už)kūrė tikrą alternatyvios elektroninės muzikos katilą ir privertė pabusti  iš futuristinio sapno.

Tradicinės kūrybos priemonės

Festivalyje atidarytos trys parodos: Renaldo Dariaus Dulinsko „Metalo fantazijos“ – iš metalo laužo jo rankomis suvirintos įvairios skulptūros stebina kiekvieną, o tarp neįprastų kūrinių galima išvysti metalinį motociklą, gitaras, gyvūnus, automobilius. Visa tai kviečiame apžiūrėti iki sausio 30 d. Skaityklose (II aukštas). Antroji paroda – unikalios ir nepaprastos marijampolietės Gabrielės Venckutės akvarelės tapyba „Realybė būtame laike“. Autorės kūryboje dominuoja urbanistika, senoviniai daiktai, paversti dvasingais ir užburiančiais kūriniais, šią parodą galite išvysti bibliotekos Knygų erdvėje iki gruodžio 17 d. (I aukštas) ir Galerijoje iki gruodžio 31 d. (II aukštas). Trečioji, bet ne ką mažiau stulbinanti – Knygų erdvėje pačių bibliotekininkių ruošta ir kruopščiai atrinkta knygų parodą „Meno (ne)laisvė“, kur kiekvienas gali tyrinėti ir pažinti modernųjį meną, grafiką, interjero dizainą, fotografiją ir visa ką galime išvysti kūrybingoje modernioje ar postmodernioje visuomenėje.

Kartu su Marijampolės kraštotyros muziejaus muziejininkėmis Jurgita Jasevičiene ir Rasa Gražyte-Bernotiene festivalio dalyviai dvi valandas dūzgė kaip tikras bičių avilys: minkė, liejo, spaudė, piešė, dėliojo, presavo, džiovino ir visa tai tam, kad išmoktume, kaip perdirbti popierių ir iš jo sukurti kai ką gražaus, kai ką, kas taptų tikru meno kūriniu. Tuo tarpu Vaikų ir jaunimo edukacijos centre Edita Lei kartu su tėveliais ir jų vaikučiais nusikėlė į tikrą pasaką  – į edukaciją „Vienaragio sapnas“, kur visi drauge plušo, karpė, klijavo, gamino magiškus ir užburiančius žaisliukus. Susitikimuose savo patirtimi, kūrybiškumu ir įkvėpimu su festivalio dalyviais dalinosi mums visiems puikiai žinomi kūrėjai: Algirdas Gataveckas, Jolita Vaitkutė ir Gediminas Storpirštis.

Reziume

Kūrybiškumo ugdymas ir augimas – tai gebėjimas reikšti naujas idėjas, generuoti fantazijas, originaliai ir šiuolaikiškai mąstyti, inkubuoti savąjį „aš“. Kiekvienas sutiksime, kad menas ir jo suvokimas, žmogaus socializacijos pasaulyje ir asmenybės brendimo procese atlieka itin svarbų vaidmenį. Festivalio „Reali virtualybė 2“ organizatoriai tikisi, kad kiekvienas atėjęs surado tai, kas sužadino fantaziją, privertė sustoti akimirkai ir pasinerti į kūrybingą bei užburiantį spalvų, garsų ir formų sūkurį.

Iki kitų metų festivalyje „Reali virtualybė“

Festivalis organizuojamas įgyvendinant finansuojamus projektus Marijampolės savivaldybės, Lietuvos kultūros tarybos ir Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „Reali virtualybė2“,  „Rudens romantika bibliotekoje“ ir „Atvira jaunimo erdvė: ieškok, domėkis, atrask“, „Knyginėtojams“.

Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos kolektyvas dėkoja kiekvienam prisidėjusiam prie festivalio organizavimo ir viešinimo.

Daugiau festivalio akimirkų spausti čia.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email