Daiva Bepirštienė
Kultūrinės veiklos vadybininkė
2020 gruodžio 2 d.

Baigiasi 2020-ieji, pilni iššūkių ir pokyčių. Pokyčių, kurie skatino mokytis, prisitaikyti ir tobulėti. Pokyčių, kurie visam pasauliui buvo ypatingi – kaip niekada anksčiau rūpinamės savimi ir aplinkiniais, o socialinės distancijos telkia naujoms pamažu atrandamoms virtualių susibūrimų formoms. 2020-ieji Viešajai bibliotekai buvo neeiliniai, paženklinti svarbiomis datomis – lietuvių tautinio atgimimo lyderio Petro Kriaučiūno 170-osios gimimo metinės bei  30 metų, kai Marijampolės bibliotekai sugrąžintas Petro Kriaučiūno vardas. Dar svarbesni – ateinantys 2021-ieji, kai biblioteka minės 100-ąjį gimtadienį (1921-2021). Šioms ypatingoms datoms paminėti gruodžio 2 – 5 dienomis kviečiame į renginių ciklą „100-mečio iliuzija“ ir metų sandūros slenkstį peržengti drauge su biblioteka. Visą savaitę kviesime dalyvauti įvairių veiklų, virtualių susitikimų ir akį stebinančių vizualizacijų kupinoje odisėjoje.

Informaciją apie renginius galite rasti bibliotekos svetainėje www.marvb.lt, socialinio tinklo Facebook paskyroje Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka. Įrašų ir transliacijų nuorodos bus įkeltos nurodytu renginio laiku. Sekite informaciją.

Gruodžio 2 d. Trečiadienis

„Pasitinkant bibliotekos 100-metį (1921-2021)“

Instaliacijos,  skirtos Petro Kriaučiūno 170-osioms gimimo metinėms  ir Viešosios bibliotekos 100-mečiui, pristatymas (instaliacijos autorė Jolita Vaitkutė).

Virtualus Marijampolės savivaldybės mero Povilo Isodos ir Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos direktorės Daivos Kirtiklienės sveikinimas.

SVARBI INFORMACIJA! Instaliacijos montavimas šalia bibliotekos dėl susidariusios pandeminės situacijos, laikinai atidėtas! Sekite mūsų naujienas www.marvb.lt ir Viešosios bibliotekos Facebook paskyroje dėl numatomų instaliacijos  montavimo darbų laiko. Laukiant instaliacijos kviečiame stebėti menininkės Jolitos Vaitkutės instaliacijos kūrybinio proceso užkulisius.

Gruodžio 3 d. Ketvirtadienis

3D stereogramų paroda „Mažasis princas – Tikri dalykai akimis nematomi“ / Viešosios bibliotekos I aukšto languose iš Vytauto g. pusės

Stereograma – tai dvimatis vaizdas, slepiantis trimatį objektą, kuris pamatomas žiūrint tolio žvilgsniu. Žiūrėjimas į stereogramas leidžia pasijusti tarsi mistinėje erdvėje. Parodą sudarančios septynios stereogramos yra vienos iš didžiausių pasaulyje – net 1 m pločio ir 1,6 m aukščio! Stereogramos sukurtos pagal Antoine de Saint-Exupéry kūrinį „Mažasis princas“. Parodos autorius – kūrybinė grupė „Vėjo Rožė“, įkurta grafikos dizainerės, kaunietės Loretos Roževičiūtės – Elksnės. Kviečiame apsilankyti ir kartu pasidžiaugti atskleidžiant trimačių kūrinių paslaptį.

Instrukcija kaip pamatyti tikrąjį vaizdą. Prieikite kuo arčiau paveikslo. Nejudindami akių ir nemirksėdami žiūrėkite kiaurai pro piešinį į tolį, kaip žiūrėdami pro langą, tarsi jis neegzistuotų.
Palaukite kol vaizdas susilies, tada „nepamesdami“ žvilgsnio labai lėtai atsitraukite atgal.
Netrukus vienos piešinio vietos pradės tolti, kitos – artėti. Vaizdas pasidarys tarsi stiklinis. Konkretus trimatis objektas iškils iš gilumos.

Ekspozicija veiks nuo gruodžio 3 d. iki sausio 4 d. Prašome apžiūrint parodą laikytis saugaus atstumo.

Gruodžio 4 d. Penktadienis

Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojo Artūro Visockio virtualus sveikinimas

Virtuali konferencija „Petras Kriaučiūnas ir jo epocha“

Šiais metais minime dvi svarbias datas – lietuvių tautinio atgimimo lyderio Petro Kriaučiūno 170-ąsias gimimo metines ir 30-metį, kai Viešajai  bibliotekai sugrąžintas Petro Kriaučiūno vardas. Dar viena svarbi data žengiant į 2021-uosius – pasitinkame 100-ąjį bibliotekos gimtadienį.

Modernią konferencijos formą nulėmė laikmečio aktualijos. Konferencijos pranešėjai mus nukels į XIX-XX amžių sandūrą, kuomet vienas žmogus sukūrė stebuklą. Peras Kriaučiūnas savo asmeniniu pavyzdžiu, visuomenine veikla ir įtaigiu žodžiu uždegė lietuvybės ugnį Marijampolėje, paskleidė ją Sūduvoje, išugdė apie 80 žymių žmonių, tapusių mūsų  tautinio atgimimo lyderiais, Lietuvos valstybės kūrėjais.

Konferencijos programa:

Dr. Arvydas Vidžiūnas, kalbininkas, filologijos pedagogas, politikas. Pranešimo tema – „Petras Kriaučiūnas, tautos atgimimas ir lietuvių filologija“.

Rimvydas Urbonavičius, Kauno regioninio valstybės archyvo Marijampolės filialo vedėjas. Pranešimo tema – „Petras Kriaučiūnas ir Marijampolės berniukų (vyrų) gimnazija“.

Arūnas Kapsevičius, Marijampolės krašto ir Prezidento Kazio Griniaus muziejaus muziejininkas. Pranešimo tema – „Tautiniai socialiniai santykiai XXa. pradžios Marijampolėje“.

Gruodžio 5 d. Šeštadienis

12.00 val. „Knygos teatro“ teatralizuoti Petro Kriaučiūno skaitymai

Jeigu norite pailsėti, nurimti, pabėgti nuo visuotinio triukšmo ir išgirsti žodį, kviečiame į „Knygos teatro“ teatralizuotus Petro Kriaučiūno skaitymus.  Šio teatro nevaržo įprastos sienos, viskas priklauso tik nuo to, ką padiktuoja literatūra. „Knygos teatras“ – tai teksto, kvapo, kitokios erdvės, jausmo ir tarpusavio ryšio sąveika, kviečianti žiūrovą išgirsti, užuosti, pažinti ir atpažinti. Atpažinti jau pažintas ir dar nepažintas literatūros kerteles ir kartu pažinti save per svarų žodį. „Knygos teatras“, pasitinkant Viešosios bibliotekos, pavadintos tautinio ir lituanistinio sąjūdžio puoselėtojo vardu, 100-ąsias įkūrimo metines, pristato teatralizuotus Petro Kriaučiūno skaitymus. Režisierė Redita Dominaitytė.

Renginių ciklas „100-mečio iliuzija“ organizuojamas įgyvendinant projektus „Su šimtmečio ženklu“  finansuojamą Lietuvos Kultūros tarybos ir „Festivalis Reali Virtualybė 3“ finansuojamą Marijampolės savivaldybės. Šių projektų dėka, pasibaigus karantinui, Viešojoje bibliotekoje marijampoliečių lauks dar viena nauja paslauga – Kosmoso kambarys. Tai planetariumo principu sukurta erdvė, iš kurios trumpam bus galima panirti į kosmosą, sustoti akimirkai ant galaktikos krašto, pažvelgti į begalę žvaigždžių bei įvertinti fizikos ir Visatos dėsnius.

Sekite mūsų naujienas ir nepraleiskite progos pasinerti į naujus potyrius!

Gražaus Jums laiko kartu su biblioteka!

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email