Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2021 birželio 21 d.

„Knygos teatras“ įkurtas 2012 metais, žinomos lietuvių aktorės Reditos Dominantytės iniciatyva. Kruopščiai parinkti modernūs, savo laikmetį pralenkę ir klasika tapę lietuvių literatūros kūriniai, įspūdingi kostiumai, prabanga dvelkiantys kvepalai ir prašmatni juvelyrika suteikia teatrui išskirtinį stilių bei sukuria ypatingą spektaklių atmosferą.Pamatytas spektaklis – tarsi perskaityta knyga – tai vienas iš svarbiausių „Knygos teatro” skiriamųjų bruožų. Neįprastos spektaklių vietos, naujos, nuolat kintančios erdvės ir vis ieškomi nauji kūrybiniai sprendimai leidžia spektakliams neišsikvėpti, nesustabarėti ir visuomet išlikti jaudinančiais, neįprastais bei žavingais.

„Knygos teatro“ teatralizuoti skaitymai „Prabangos“ birželio 30 d. 17 val. Vytauto Didžiojo parke (lietui lyjant bibliotekos Didžiojoje salėje).

Būtina išankstinė registracija:
Tel. +37062099831
El. p. v.juselyte@marvb.lt
Asmenine bibliotekos Facebook žinute

„Knygos teatro“ spektaklis „𝐏𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐠𝐨𝐬“, sukurtas pagal netradicinio lietuvių rašytojo, didžiąją savo gyvenimo dalį praleidusio užsienyje, Jurgio Savickio noveles. Šie rašytojo kūriniai Vytauto Didžiojo parko erdvėje atgims neatsitiktinai. Įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą projektą „Laiko efektai“ siekiama atskleisti literatūros, bibliotekos, kultūros pokyčius per praėjusį šimtmetį – būtent tiek metų gyvuoja Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka. Teatralizuotų skaitymų „Prabangos“ metu, sieksime suprasti kas prieš šimtą metų, tarpukaryje kūrusio Jurgio Savickio akimis buvo prabanga? Kokią tai turi reikšmę? O galbūt šiuose klausimuose nėra teisingo atsakymo? Į tai belieka atsakyti spektaklio žiūrovams.

„Prabangos“ – elegantiškos, lengvos, šmaikščios, abejingų nepaliekančios ir kitokios lietuvių literatūros istorijos, perkeltos į sceną.Tragikomedijos veikėjai – trys vėlės, kurios pasakoja J. Savickio noveles kaip savo gyvenimo istorijas. Vėlės įstrigo laike, jos negali patekti į kitą dimensiją. Jų tikslas – pakeisti materiją, išeiti iš tos, kurioje yra dabar ir kurioje nieko nebejaučia, – tarsi laižytų cukrų, kurio skonis burnoje – kaip smėlio, kaip talko. Istorijų sekimas vėlėms, kuriose vaizduojamas autentiškas tikrų žmonių gyvenimas – vienintelis likęs pasitenkinimo šaltinis, bandymas iš naujo patirti gyvenimą.

Vaidina žinomi ir jau nusipelnę lietuvių kino bei teatro aktoriai: Redita Dominaitytė („Knygos teatro“ vadovė), Eimutis Kvoščiauskas/Šarūnas Gedvilas, Virginija Kuklytė, kuri 2015 m. pelnė geriausios jaunosios aktorės titulą. Teatralizuotų skaitymų draminę formą pabrėžia įspūdingi dizainerės Jurgitos Januškevičiūtės kurti kostiumai, antikvariniai kvepalai („VDK“) ir jaunos juvelyrės M. Bartkutės darbai, kurie dar labiau praturtina reginį. Režisierius Alius Veverskis.

Spektaklio trukmė – 1 val. 20 min.

Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Marijampolės savivaldybė. Renginys organizuojamas įgyvendinant projektą „Laiko efektai“.

Renginio metu prašome laikytis saugaus atstumo, rankų dezinfekcijos ir kitų saugumo reikalavimų.

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email