Daiva Bepirštienė
Kultūrinės veiklos vadybininkė
2021 lapkričio 10 d.

Viešojoje bibliotekoje duris atvėrė Kroatijos Respublikos ambasados paroda „Markas Maruličius (Marko Marulić) – Europos humanistas“. Ši paroda skirta Kroatijos literatūros tėvu vadinamo Marko Maruličiaus biografijos ir kūrybos pristatymui.

Kaip Lietuvoje Martynas Mažvydas ir Kristijonas Donelaitis, taip Kroatijos Markas Maruličius simbolizuoja šalies rašytinę kūrybą ir nacionalinės kalbos žodį. M. Maruličius yra ne tik garsiausias XV-XVI amžiaus kroatų rašytojas, bet ir daug platesnio masto humanistas, kurio dvasiniai ir moralinio pobūdžio tekstai lotynų kalba pelnė ne tik europinę, bet ir pasaulinę šlovę. Garsiausias M. Maruličiaus veikalas – epas „Judita“, pirmasis grožinės literatūros kūrinys kroatų kalba, dėl kurio M. Maruličius imtas vadinti „Kroatijos literatūros tėvu“.

Paroda, sudaryta iš 11 ekspozicinių stendų (lietuvių ir anglų kalbomis) ir pasakojanti apie M. Maruličiaus gyvenimą bei kūrybinį kelią, pateikia reprezentatyvią medžiagą iš Zagrebo nacionalinės ir universitetinės bibliotekos fondo. Parodoje pristatomas M. Maruličiaus gyvenimas ir kūryba, apžvelgiami žinomiausi jo veikalai, kurie jau XVI–XVII amžiuje buvo daugelį kartų išleisti ir išversti į įvairias pasaulio kalbas. Tekstinis ir vaizdinis turinys supažindina su M. Maruličiaus įtaka iškilioms Europos asmenybėms. Siekiant surasti sąsajų tarp M. Maruličiaus veiklos ir lietuvių literatūros bei leidybos pradininkų, dalis parodos skirta Martynui Mažvydui ir Kristijonui Donelaičiui.

Parodos atidaryme dalyvavo Kroatijos Respublikos ambasados laikinoji reikalų patikėtinė Dunja Staničić, ambasados vadovo asistentė Jurga Jozič, Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Artūras Visockis.

Paroda Viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje (II aukšte) veiks iki lapkričio 30 d.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email