Daiva Bepirštienė
Kultūrinės veiklos vadybininkė
2022 gegužės 5 d.

22-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė dedikuota tvarumo temai vyko balandžio 23–29 dienomis. Viešosios bibliotekos padaliniuose surengti 34 renginiai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 460 bendruomenių narių.

Sasnavos bibliotekoje  surengtos  kūrybinės dirbtuvės „Pavasario spalvos tvariame rėmelyje.“ Jose dalyvavo  Sasnavos pagrindinės mokyklos pirmos ir ketvirtos klasės moksleiviai su mokytojomis Edita Vabalevičiene ir Rūta Venckevičiene bei seniūnijos bibliotekininkės Rita Griniuvienė, Elena Čėsnienė iš Gavaltuvos ir Tautkaičių padalinių. Su renginio dalyviais buvo kalbama apie tvarumą, gamtos saugojimą, kad jokiu būdu negalima šiukšlinti, kad reikia sudrausminti matant, kai taip elgiasi kiti. Kad kiekvienas žmogus turi susiprasti ir pagal savo galimybes įnešti bent mažą indėlį į gamtos apsaugą. Juk turime nepamiršti, kad esame gamtos dalis ir mūsų planeta nėra vienkartinė.  Šia tema vyko kūrybinės dirbtuvės „Pavasario spalvos tvariame rėmelyje“. Siekiant atkreipti vaikų dėmesį į atsakingą vartojimą ir ekologiją, norėta parodyti, kad galima jau iš panaudotų medžiagų, įdedant šiek tiek savo darbo, idėjų ir fantazijos, sukurti, prikelti naujam gyvenimui daug gražių darbelių, kurie net gali būti puiki dovana.

Draugystės bibliotekoje vyko „Interaktyvios pamokos tvariai“. Dviejų edukacinių užsiėmimų metu komandos varžėsi žaisdamos žaidimą „Ar tikrai mokame rūšiuoti?“. Dalyvavo Jono Totoraičio progimnazijos 6 ir 7 klasių mokiniai.

Akcijoje „Ėjimas už Draugystę“ žingsniavo 19 dalyvių, kurie fiksavo 5 dienų ėjimo rezultatus. Daugiau nei 100 tūkstančių žingsnių užfiksavo 4 dalyviai, kuriems buvo padovanotos gertuvės. 

Daukšių bibliotekoje surengtos kūrybinės dirbtuvės „Veltinio segių gamybos paslaptys“.  Tai ne tik turiningai ir kūrybingai praleistas laikas, bet ir galimybė bendruomenės žmonėms pabūti kartu. Kūrybinių dirbtuvių  metu dalyviai ne tik sužinojo antrinių žaliavų panaudojimo galimybes, bet ir išmoko pasigaminti bei išradingai dekoruoti įvairių formų ir dydžių seges. Kaip nereikalingi, beverčiai daiktai gali virsti gražiais papuošalais, kurie gali būti ir nuostabi dovana,  papasakojo ir pamokė pasigaminti Daukšiuose gyvenanti Ina Dambrauskienė.

Balsupių bibliotekoje kūrybinių dirbtuvių „Gražiausia gėlė mano Mamai“ metu buvo gaminamos gėlės mamoms, Mamyčių dienos proga, iš panaudotų laikraščių ir žurnalų. Bibliotekoje surengta ir puokščių paroda iš antrinių žaliavų – kamštelių, plastikinių butelių, žurnalų, laikraščių, juostelių, žolynų, kurias kūrė tiek vaikai, tiek suaugę bibliotekos skaitytojai.

Gudelių bibliotekoje surengta popietė šeimoms „Raskime laiko bibliotekai“. Popietės tikslas – kuo daugiau kalbėtis apie knygas, pasidalinti įspūdžiais apie perskaitytas knygas ir paskatinti vaikus skaityti. Mamos pristatė savo šeimas, papasakojo kokias knygas mėgsta skaityti pačios bei kokias knygas skaito vaikai. Kadangi šių metų Nacionalinės bibliotekų savaitės tema – „Tvari biblioteka“, tad užduotims buvo naudojami popieriaus lapai, kurių viena pusė visiškai tuščia. Baigiantis renginiui šeimoms buvo įteikti „skaitymo medžiai“ ir „skaitymo lapeliai“: perskaičius knygą, ant lapelio reikės užrašyti jos autorių, pavadinimą ir priklijuoti prie medžio šakų.

Kūrybinių  dirbtuvių  „Atrask savo knygą!“ metu vaikai kūrė knygeles iš antrinių žaliavų. Tam buvo panaudoti įvairūs reklaminiai leidiniai, nurašyti žurnalai, popieriaus likučiai. Kiekvienas dalyvis susikūrė po knygelę: karpė išsirinktus paveikslėlius, klijavo, galvojo pavadinimus. Užsiėmimo metu vaikai buvo aktyvūs, linksmi, išradingi, noriai bendravo ir sužinojo, kad ir iš nereikalingų dalykų galima ką nors pasigaminti.

Igliaukos bibliotekoje pristatyta kvilingo darbų paroda ,,Gyvenimas kaip medis“. Autorė – Augonita Bubnienė kilusi iš Kalnynų kaimo, šiuo metu gyvenanti Šventragio kaime. Kvilingas – gana populiarus šiuolaikinis pomėgis, kurio pagrindinė esmė – iš riestų popieriaus juostelių komponuoti kompozicijas ir figūras. Atidarymo metu skambėjo lietuvių poetų dainos, muzika. Sveikinimo žodžius tarė Igliaukos parapijos klebonas, Igliaukos seniūnijos darbuotojai, Igliaukos bendruomenės pirmininkė, autorės draugės, kaimynės, bibliotekos lankytojai.

Kūrybinėje edukacijoje ,,Pasaulis kupinas šviesos ir saulės“ dalyvavo Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupė su mokytoja Zita Janulevičiene. Edukacijos tikslas – parodyti vaikams senų medžiagų naują perspektyvą. Iš panaudoto popieriaus dovanoms, senų žurnalų buvo gaminamos gėlės, drugeliai. Bibliotekos vaikų kampelyje parengta tvari vaikų darbelių parodėlė.

Igliškėlių bibliotekoje eksponuojama paroda iš antrinių žaliavų „Pasidžiaukime dar kartą“. Parodoje –

bibliotekos skaitytojų darbeliai iš antrinių žaliavų. Moterų klubo „Darna“ narės bibliotekai pagamino 2 darbelius iš siūlų „Kirmėliuką“ ir „Bitutę“.

Liudvinavo bibliotekos darbuotojaapsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje, kuriame mažieji klausėsi nuotaikingos Pauliaus Norvilos pasakos ,,Strykt pastrykt!“. Ne tik klausėsi, bet ir aktyviai dalyvavo atsakinėdami į klausimus. Padėdami vaikams pamilti knygų skaitymą, padedame jiems augti ir per knygas pamilti pasaulį.

Patašinės bibliotekoje surengtas rytmetis vaikams „Senos pasakos naujai“. Patašinės universalaus daugiafunkcio centro  priešmokyklinukams skaitytos ir suvaidintos eiliuotos pasakėlės, naujai perkuriant seniai žinomas pasakas. Vaikai vaidino ir improvizavo kartu. Lėlės vaidinimui pagamintos iš įvairių popieriaus ir kartono atliekų, senų laikraščių bei žurnalų.

Šunskų bibliotekoje garsinio skaitymo popietės „Vytautas V. Landsbergis – vaikams“ metu buvo skaitoma ir aptarta rašytojo knyga „Arklio Dominyko meilė“. Po garsinio skaitymo menamos mįslės. Popietėje dalyvavo vaikų dienos centro „Fazaniukas“ vaikai (pedagogės Milda ir Alma).

Bibliotekoje surengta šunskietės Vidos Stankevičienės riešinių paroda „Spalvotas karoliukų pasaulis“.  Parodoje eksponuojama dvylika dekoruotų porų riešinių. Raštams išmegzti naudoti balti ir spalvoti karoliukai.

Želsvos bibliotekoje sukviesti naujai Želsvos kaime apsigyvenę gyventojai su savo šeimomis. Buvo pristatyta biblioteka, jos veikla, papasakota apie Nacionalinę bibliotekų savaitę ir ateityje vyksiančius kitus renginius.

Valavičių bibliotekoje parengta tapybos darbų paroda ‚,Mano gimtas kraštas“ . Vyko diskusija ,,Knyga mano gyvenime“. Bibliotekoje, prie arbatos puodelio, susirinkę knygų mylėtojos pasidalijo mintimis ką joms reiškia knyga, skaitymas, parekomendavo patikusias knygas.

Šventragio bibliotekoje vyko edukacija „Piešimas kitaip“. Buvo piešiama ant akmenėlių įvairiomis priemonėmis. 

Netičkampio bibliotekoje eksponuojama piešinių paroda „Mano mylimiausias knygos herojus“. Tai  dvidešimt vaikų piešinių, kuriuose – mylimiausi knygų herojai.

Baraginės bibliotekoje literatūros popietė „Biblioteką atrask iš naujo“ sukvietė skaitytojus vaikus. Vyko pakalbis apie literatūrą, vaikų mėgstamas knygas. Vaikai turėjo atlikti užduotis: atspėti knygų pavadinimus, autorius, veikėjus. 

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email