Informacijos išteklių ir vadybos skyrius
2022 rugsėjo 26 d.

Rugsėjo 21 d. Sasnavos bibliotekoje įvyko susitikimas su psichologu Gintaru Šmatavičiumi – kongnityvinės elgesio terapijos specialistu, Lietuvos psichologų sąjungos nariu, sertifikuotu Europos (EuroPsy) psichologu. Pokalbio tema – apie emocijas: stresą ir neigiamų emocijų atpažinimą.

Pasak psichologo, dauguma lietuvių bijo reikšti ir geras, ir blogas emocijas. Žmonės linkę „įstrigti“ blogose emocijose. Ilgalaikės neigiamos emocijos sukelia  stresą: trumpalaikis stresas mobilizuoja, tačiau ilgalaikis – veda į nuovargio sindromą. Todėl reikia išmokti valdyti stresą, nes neišsakyta emocija yra didelė neigiama energija, glaudžiai susijusi su autoimuninėmis ligomis.

Lektorius pateikė patarimų, kaip tvarkytis su neigiamomis emocijomis, pademonstruodamas keletą kvėpavimo, akių mankštos pratimų. Taip pat paskatino rodyti visas emocijas ir nepalikti jų savyje. Ragino išmokti keisti tai, ką galime pakeisti ir susitaikyti su tuo, ko negalime pakeisti. Linkėjo kiekvienam iš mūsų stengtis, daryti viską, kad emociškai gyventume geriau, džiaugtis gyvenimu ir atrasti būdų būti laimingiems.

Susirinkusieji įsitraukė į bendrą pokalbį ir pateikė ne vieną klausimą lektoriui. Kalbėtasi apie gamtos stichijų baimes, nerimą dėl karo, emocinį klimatą šeimose.

Gintaras Šmatavičius taip pat yra ir knygos „Lipt stogais ir žiūrėt žemyn bendraautorius. Tai –  terapinė knyga apie santykį su savimi, kitu ir pasauliu“ bendraautorius. Knyga skirta  ieškantiems savo vietos, bandantiems suvokti augančio žmogaus fazes bei surasti atramą, į kurią galima remtis sunkiomis akimirkomis.

Renginys surengtas įgyvendinant Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos iš dalies finansuojamą projektą „Gyventi sveikai – gyventi laimingai“.

Violeta Ruseckienė

Informacijos išteklių ir vadybos skyrius

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email