Raminta Liubelionienė
Vedėja
2023 gruodžio 20 d.

Baigiantis metams skubame pasidžiaugti dar vienu Vaikų ir jaunimo edukacijos centre sėkmingai įgyvendintu projektu „Jaunas ruduo“. Rudenio pradžioje projekto veiklas pradėjome susitikimu-diskusija su žinomu keliautoju Aurimu Valujavičiumi, vėliau jaunuolius kvietėme į kūrybines maišelių dirbtuves, repo sesiją su Luku Kulikausku bei poezijos popietę su rašytoja Odeta Gluoksnyte. Na, o projektą užbaigėme juodraščiu – eksperimentinio skaitymo ir performansų varžytuvėmis.

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra aurimas-1024x683.jpg
Susitikimas-diskusija su keliautoju Aurimu Valujavičiumi
Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra repo-sesija-1024x683.jpg
Repo sesija su Luku Kulikausku

Dar prieš renginį buvo klausiama, o kas gi tas juodraštis? Tai eksperimentinio skaitymo ir performansų varžytuvės, gimusios aukštaitijos sostinėje – Panevėžyje. Juodraštį galima apibūdinti kaip visišką slemo (poezijos varžytuvės, kurių metu atliekama sava kūryba) priešingybę. Čia nėra jokių taisyklių, pasirodymų žanro ir laiko apribojimo, apie dalyvių pasirodymus nežino net vedėjas, o vakaras gali lengvai virsti tikru kūrybos chaosu. Tai renginys, kupinas netikėtumų, kūrybos ir laisvės.

Gruodžio 12 d. Bibliotekoje vykusiame juodraščio renginyje netrūko jaudulio ir džiugaus virpulio. Visi jaunuoliai, nusprendę išbandyti savo jėgas juodraštyje, nustebino ne tik renginio svečius, bet ir patys save. Dalyvių skaitomos eilės, susimąstyti verčiantys prozos kūriniai, muzikiniai repo pasirodymai, nuostabūs piešiniai – tai tik dalis to, ką galėjome išgirsti, pamatyti ir pajausti tą vakarą.

Šis paveikslėlis neturi alt atributo; jo failo pavadinimas yra juodrastis2-1024x683.jpg
Juodraštis

Pirmą kartą Marijampolėje įvykusį tokio pobūdžio renginį vedė nepriklausomos meno platformos ,,FAZĖ“ įkūrėja ir juodraščio koncepto autorė – Karolina Černiavskytė, kuri visiems susirinkusiems palinkėjo, kad šis renginys taptų tradicija ir suburtų kuriančio jaunimo bendruomenę Marijampolėje.

Projektas „Jaunas ruduo“ baigėsi, tačiau tikime, kad tikrai greitai nesibaigs jo metu užsimezgusios pažintys ir bendradarbiavimas, o jaunuolių įgytos patirtys suteiks jiems drąsos kurti, dalyvauti kultūrinėje veikloje, motyvuos niekada nepasiduoti ir siekti savo tikslų.

Daugiau renginių akimirkų Multicentro Facebook.com paskyroje.

—-

Projektas „Jaunas ruduo“ finansuojamas Marijampolės savivaldybės

Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email