Dalia Sudeikienė
Igliaukos biblioteka
2024 balandžio 22 d.

Skaitymas daugeliui iš mūsų siejasi su poilsiu, ramybe ir laiku, kuris skiriamas sau. Vargu ar žodis „skaitymas“ kam nors siejasi su greitai atliekamu veiksmu. Tačiau ne visada tam tikro teksto ar knygos perskaitymui turima pakankamai laiko, kad tai būtų galima daryti neskubant. Todėl šios dienos susitikime su Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos I G klase ir literatūros mokytoja Aušra Brusokiene  išbandėme  greitojo skaitymo metodą.

Kas yra greitasis skaitymas? Greitasis skaitymas – tai metodas, kurio metu tekstas yra suvokimas kur kas greičiau, nei skaitant įprastu tempu. Teigiama, kad gerai įvaldžius greitojo skaitymo metodą, vieną knygos puslapį galima perskaityti vos per pusę minutės. Žinoma, toks skaitymo tempas vargu ar leis pasimėgauti grožinės literatūros kūriniu, atsipalaiduoti, tačiau jei reikia tam tikrą kiekį medžiagos perskaityti per trumpą laiką (pavyzdžiui, studijuojant ar ruošiantis egzaminams), šis įgūdis gali būti itin naudingas. Pradėjome nuo komandų sudarymo ir tada greituoju būdu skaitėme S. Parulskio ,,Karkvabalis“ tekstą laikui. Sekanti užduotis buvo poromis skaitoma ištrauka iš J. Marcinkevičiaus ,,Mažvydo“. Ir galiausiai likę keturi  gimnazistai skaitydami Hamleto ,,Monologą“ turėjo išsiaiškinti kas skaito greičiausiai.

Bet Ariadnė ir Gabrielė perskaitė tekstus per vienodą laiką. Norėdami išsiaiškinti, kuri  mergina skaito greičiau griebėmės „Orų prognozės“(skaitėme iš laikraščio). 19 milisekundžių tikslumu nugalėtoja tapo Gabrielė, kuri ir tapo greičiausiai skaitančia I G klasės gimnaziste.

Išvados – greitojo skaitymo pagrindinė nauda yra sutaupytas laikas.

Mes skaitome tam, kad kažko išmoktume, kad kažkokie įgūdžiai atsirastų mūsų gyvenime. Vis dėlto, naujų įpročių ugdymas užtrunka ir reikalauja pakankamai daug valios ir disciplinos.

Dalia Sudeikienė

Igliaukos padalinio bibliotekininkė

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email