Vaida Juselytė
Vyriausioji bibliotekininkė
2020 lapkričio 24 d.

Bendradarbiaudami su Argentinos Sarmiento Villa Italia popular biblioteka mūsų prioritetu išlieka kultūriniai mainai, tolimų kraštų supažindinimas su mūsų regiono literatūra,  kraštovaizdžiu, urbanistika ar kasdieniais įpročiais. Šį kartą į kūrybinį procesą pasitelkėme jaunuosius bibliotekų skaitytojus, kurie mums padėjo išrinkti legendas, jas nufilmuoti, įgarsinti ir versti į ispanų ir lietuvių kalbas.

Argentinos Sarmiento Villa Italia popular bibliotekos puslapyje netrukus pasklis lietuviškas žodis, kurį įskaitė, filmavo ir vaizdo įrašus montavo Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos edukacinės akademijos „Integruok save“ mokiniai. Na, o mes savo ruoštu jums pristatome Buenos Aires regione gyvenančių moksleivių sukurtus vaizdo įrašus, kuriuose skaitomos legendos, sklandančias jų kultūrinėje erdvėje.

Legenda apie Krotą

Tai yra legenda, kurią pasakoja jos pačios veikėjas, senas bohemiškas keleivis  Krotas, keliavęs po miestus traukinių bėgiais. Pasakodamas šią legendą, daugelis juo netikėjo, nes laikė jį išprotėjusiu. Nepaisant to, kiti teigė, kad tai tiesa, nes sakyti „vaikai ir pamišėliai sako tiesą“ yra pagrindo.

Savo legendoje jis pasakojo, kad kartą po ilgos dienos, važinėdamas kalnais ir laukais, nuvyko į  Clarazą – mažą miestelį Buenos Airių provincijoje. Jis atvyko į Don Roque rančą, kur žinojo, kad gaus pavalgyti. Donas Alfredas jį pasveikino, pasiūlęs maisto ir malkų, kad jis naktį galėtų praleisti šiltai ir be alkio. Krotas padėkojo ir rado prieglobstį po senu bei storu medžiu.

Naktis buvo labai tamsi, buvo tokia ūkanota, kad net mėnulio šviesos nesimatė. Staiga, kai ruošėsi valgyti, jis pamatė dvi raudonas akis, lėtai artėjančias jam iš už krūmų. Krotas išsigandęs, užsimerkęs ir atmerkęs akis  suprato, kad tai labai liesa katė. Krotas drebančiu balsu sako:
– Maaaaan tu atrodai kaip pabaisa, drauge!!
Katė sureagavo ir atsakė:
– Taip! Tiesa, aš patyriau siaubą!

Krotas plačiai atmerkė akis, kaip du traktoriaus ratai. Ir net negalvodamas pabėgo ir į tą vietą daugiau nebegrįžo. Iš smalsumo žmonės artėja prie tos vietos, tikėdamiesi rasti tą šnekantį katiną, tačiau dar niekas jo nematė. Taigi nežinoma ar tas įvykis buvo tikras, ar tai tik Kroto vizija, kurios alkis sumenkino jo supratimą.

Tekstą atsiuntė Julián Blanco

Mergina iš pieno ūkio „4 Esquinas“  stotelės

Istorija, kurią jums pasakosiu įvyko 74 maršruto autobusų stotelėje. Šiuo maršrutu taip pat galite rasti bendrą parduotuvę ir pieno ūkį „4 Esquinas“  bei  kelią į miestą Azucenos.

Prieš kelerius metus jauna mergina autobusu keliavo iš Tandilo į Azuceną. Kadangi autobuso reisas naktinis, jis 3 val.  būdavo galutinėje stotelėje, o merginos laukė artimieji  „4 Esquinas“ sankryžoje.

Autobusas šaltą ir tamsią naktį apie 3 val. atvyko į stotelę. Mergina išlipo iš autobuso ir nusprendė pereiti kelią prie jos laukusio automobilio. Kai ji kirto, greitį viršijantis automobilis negalėjo laiku sustoti  ir jis trenkėsi į ją. Mergina žuvo įvykio vietoje.

Šiuo metu kai kurie vairuotojai, keliaujantys per rajoną ankstų rytą 2–3 val., tikina, kad autobuso stotelėje gali matyti mergaitę su mėlynais džinsais, baltais marškiniais ir kuprine, tarsi ji kažko lauktų. Kiti teigia matę ją einančią autobuso maršrutu. Vietiniai gyventojai  tiki, kad būtent mergaitės dvasia vis dar laukia, kol ją kas nors pasiims.

Tekstą atsiuntė Viktoria González Jacques

Perduodame linkėjimus bei padėkas iš Argentinos!

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email