Loreta Skinkienė
Bibliografė
2019 gruodžio 2 d.

Gruodžio 12 d. 17 val. Marijampolės Petro Kriaučiūno bibliotekoje įvyks knygos „Viešasis transportas Marijampolės krašte“ pristatymas ir susitikimas su jos autoriumi Gintaru Kandrotu.

Knygos autorius – žurnalistas, fotografas, laikraščio „Suvalkietis“ redaktorius Gintaras Kandrotas sako, kad šia tema susidomėjo visai atsitiktinai:

„Tačiau gavosi taip, jog tas atsitiktinumas virto daugiau kaip pustrečių metų užtrukusiu darbu, savotišku tyrimu. Per tą laiką teko perversti daugybę senų, tarpukario ir sovietmečio laikraščių, leidinių, knygų, pakalbinti ne vieną transporto sistemoje dirbusį veteraną, apsilankyti ir pasikapstyti archyvuose, muziejuose. Taip po dalelę ėmė dėliotis šiokia tokia mozaika, galiausia virtusi knyga, kuri dienos šviesą išvydo šį rudenį, rugsėjo mėnesį.

Knyga  apima du laikotarpius. Pirmasis – nuo pačių pradžių (viešasis transportas mūsų krašte atsirado dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą) iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kitas – nuo maždaug 1945 m. iki Nepriklausomybės atgavimo ir Marijampolės autotransporto įmonės reorganizacijos bei privatizacijos. Kiekvienas laikotarpis padalintas į keletą temų.“

Pasak autoriaus, šis leidinys – tai bandymas pažvelgti į viešojo transporto mūsų krašte istoriją, jo raidą ir tai paprastai, suprantamai pateikti skaitytojui. Jame pateikiami ne tik sausi faktai bei skaičiai, bet ir ištraukos iš įvairių laikmečių spaudos, kitų leidinių, taip pat buvusių transporto darbuotojų prisiminimai. Knygoje gausu archyvinių dokumentų bei fotografijų, iš kurių nemaža dalis – anksčiau niekur neskelbtos.

G. Kandrotas dėkingas UAB „Marijampolės autobusų parkas“ ir jo direktorei Dalytei Venčkauskienei, parėmusiai knygos išleidimą.

Fotografijos iš knygos „Viešasis transportas Marijampolės krašte“:

  1. Kapsuko (Marijampolės) autobusų stotis, J. Gagarino (Vilkaviškio) gatvėje, 1980 m.
  2. Autobusų stotelė K. Požėlos (J.Basanavičiaus) aikštėje, prieš 1981 m.
  3. Kapsuko (Marijampolės)  autobusų stotis Vilniaus (S. Dariaus ir S. Girėno) gatvėje,1986 m.
  4. 1985 m. atidaryta autobusų stotis Vilniaus (S. Dariaus ir S. Girėno) gatvėje.
Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email