Aušra Valaitienė
Sasnavos biblioteka
2022 kovo 17 d.

Knygnešystė – Lietuvos kultūros fenomenas, nukreiptas prieš lietuviškos spaudos ir lotyniškų rašmenų draudimą, carinės Rusijos vykdytą 1864–1904 metais. Žodį „knygnešys“ sunku išversti į kitas kalbas. Jį galima tik nusakyti ir paaiškinti jo reikšmę.  Sužinoti  apie  tai ir apie Sasnavos krašto knygnešius, jų įamžinimo vietą miestelyje, į biblioteką atvyko Sasnavos pagrindinės mokyklos trečios klasės moksleiviai su mokytoja Taika Žilinskiene, dailės technologijų mokytoja Daiva Trunciene ir MKC Sasnavos skyriaus kultūrinių renginių organizatore  Loreta Dambrauskiene. O atvyko vedini prieš keletą dienų gauto laiško nuo „knygnešio“, kuriame buvo akcentuojama lietuviškos knygos vertė ir paruošta staigmena: „Kovo 16 d. 12 val. Sasnavos miestelio bibliotekoje suraskite dėžę, ant kurios yra užrašas „VAIKAMS“. Radę dėžę, atidarykite. Ten bus knygos Jums. Kiekvienam skirta vis kitokia knyga. Gautą knygą perskaityk iki Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos – gegužės 7-sios ir pristatyk ją klasės draugams. Tavęs lauks dovanėlė. Perskaitytą knygą grąžink į miestelio biblioteką.“

Peržiūrėję filmą „Knygnešio dukra“, vaikai diskutavo, kad buvo labai baisu, ir vis kilo klausimai, kaip ir kas gali uždrausti lietuvišką žodį? Aptarę ir išsiaiškinę visus iškilusius klausimus, pasidžiaugėme, kad galime niekieno nevaržomi, kada tik norime ir kur tik norime, skaityti savo gimtąja kalba. Susipažinome ir su Sasnavos krašto knygnešio Jono Luobikio (1864-1941) istorija. Sužinojome, kad  būdamas  11-kos metų jau padėdavo tėvui mokyti vaikus slaptojoje mokykloje.

Vykdydami laiške nurodytą staigmeną, vaikai labai noriai rinkosi sename lagamine sudėliotas knygas, kurias  pažadėjo perskaityti ir gegužės 7 dieną susitikti vėl bibliotekoje, kur kiekvieno jų lauks prizas-staigmena. O technologijų ir dailės mokytoja Daiva pristatė kartu su mokiniais kurtus knygų skirtukus, pakvietė vaikus juos naudoti skaitant knygeles, kad knygos puslapiai išliktų „sveiki“.

Renginio pabaigoje iškeliavome prie senųjų kapinių, kur buvusios medinės bažnyčios vietoje pastatytas ąžuolinis paminklas Sasnavos knygnešiui Jonui Luobikiui ir kitiems knygnešiams atminti.  Uždegėme atminimo žvakelę. Besidžiaugdami saulėta pavasario diena, skanaudami Zuikienės skanumynus, kupini žinių, įspūdžių ir geros nuotaikos  paminėjome Knygnešio dieną, kartu pasidžiaugdami, kad galime garsiai sušukti, jog esame „Laisvi!”.

Ačiū visiems už gražią bendrystę, už puikiai praleistą laiką, geras emocijas. Juk visa tai suartina!

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email