Viešosios bibliotekos informacija
2022 spalio 6 d.

Spalio 10-ąją – Pasaulinę psichikos sveikatos dieną nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ kviečia prisijungti prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“ ir taip atkreipti dėmesį į sudėtingą Lietuvos jaunų žmonių psichinę sveikatą.

Lietuvos savižudybių statistika yra sukrečianti – Europoje vis dar pirmaujame pagal savižudybių skaičių. Praėjusiais metais Lietuvoje nusižudė 565 žmonės, iš jų net 130 jaunų žmonių. Apie savo sunkumus kalbėti nenori beveik 70 proc. jaunimo.

„Mažinti savižudybių skaičių ir psichinės sveikatos stigmą galime tik palaikydami vieni kitus sunkiomis akimirkomis, burdamiesi į bendruomenes, kuriose saugu kalbėtis apie tai, kas rūpi. Labai svarbu pradėti nuo savęs ir pasirūpinti savo psichine sveikata, tuomet pastebėti šalia esantį draugą, artimąjį ar nepažįstamąjį ir nuoširdžiai pasidomėti, kaip jis jaučiasi. Tikimės, kad pamatę žalią šviesą languose ar žalia spalva „nusidažiusius“ socialinius tinklus, būtent apie tai ir pagalvosite“, – teigia akciją organizuojančios „Jaunimo linijos“ vadovė Diana Bukantaitė.

Žalia šviesa reiškia viltį, gyvenimą, todėl spalio 10-ąją, Pasaulinės psichinės sveikatos dienos proga rengiama „Žalia šviesa gyvenimui“ siekia įtraukti kuo daugiau žmonių ir organizacijų iš visos Lietuvos – uždegti (tiesiogine ar perkeltine prasme) žalią šviesą ir visiems kartu prisiminti, kaip svarbu rūpintis savo bei šalia esančių psichine sveikata.

Spalio 10-ąją, pirmadienį, žaliai langus bei pastatus ketina apšviesti organizacijos ir bendruomenės visoje Lietuvoje: Joniškio švietimo įstaigos bei Joniškio rajono savivaldybė, Utenos kolegija, Šilutės kultūros ir pramogų centras, Šalčininkų rajono savivaldybė, Šalčininkų rajono Stanislavo Moniuškos menų mokykla, Tauragės rajono savivaldybė, Rokiškio jaunimo centras bei visuomenės sveikatos biuras, Jurbarko miesto biblioteka bei Jurbarko kultūros centras, Varėnos rajono žirgynas „Juodasis klajūnas“, Elektrėnų kultūros centras (taip patapšvies tiltą Elektrėnų miesto paplūdimyje), Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka, VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centras, Jonavos kultūros centras, Druskininkų jaunimo užimtumo centras (taip pat žaliai nušvis Druskininkų miesto fontanas),  Akmenės rajono savivaldybė.

Lazdijuose Nepriklausomybės aikštėje visuomenės sveikatos biuro darbuotojai kartu su jaunimu vaišinsis žalia arbata ir kalbėsis apie psichinės sveikatos svarbą.

Solidarizuodamiesi su akcija „Žalia šviesa gyvenimui“ savo logoptipus į žalius pasikeis Joniškio ligoninė, Trakų atvira jaunimo erdvė, Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos Atviras jaunimo centras, Šiaulių sanatorinės mokyklos bendruomenė tą dieną dėvės žalios spalvos rūbus. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras organizuoja renginį psichikos sveikatos tema.

Prie akcijos jungiasi ir verslo įmonės – bendrovė „Eika“ žaliai nušvies instaliaciją Vilniaus „Live Square“ aikšteje, bendrovė „SBA“ žalią šviesą įžiebs savo pastatuose „Green Hall“ Vilniuje bei BLC Kaune. „Caffeine“ tinkle nuo spalio 10-osios bus galima specialios kavos. Muzikos klubas „Tamsta“ nuo spalio mėnesio ketvirtadieniais paauglius į savo klubo koncertus įleis nemokamai, jei jie ateis su tėvas ar vienu iš tėvų.

Akcijos informaciniai partneriai – LNK televizija, žurnalas „Žmonės“, portalas 15min.lt, Lukiškių kalėjimas, bendrovė „Tele2“.

Prie akcijos „Žalia šviesa gyvenimui“ prisijungti gali kiekvienas keliais būdais: spalio 10-ąją nuspalvinti savo organizacijos logotipą žalia spalva, nusifotografuoti su komanda apsirengus žaliai ar užfiksuoti aplinkoje esančius žalios spalvos akcentus ir pažymėti „Jaunimo liniją“ bei #žaliašviesagyvenimui. Pasižadėti rūpintis savimi galima čia: https://zaliasviesa.jaunimolinija.lt/

„Jaunimo linija“ – viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, įkurta 1991-iasiais. Šiuo metu „Jaunimo linijoje” savanoriauja beveik 400 savanorių, organizacija turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei skyrių Skuode. Be nenutrūkstamos kasdienės emocinės paramos telefonu bei internetiniais pokalbiais „Jaunimo linija“ kasmet surengia iki 100 viešų renginių, kuriuose mokinius, studentus, mokytojus, mokyklų psichologus, tėvus ir visuomenę edukuoja apie tai, kas yra emocinė higiena, kaip ją prižiūrėti, kaip pasirūpinti savimi ir atpažinti, kad šalia esančiam reikia pagalbos. 

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email