Gerda Matusevičienė
2022 lapkričio 11 d.

Šią savaitę Šiaurės ir Baltijos šalių mokyklose ir bibliotekose skaitoma balsu, rengiamos parodos, diskusijos ir kita kultūrinė veikla. Nors esame skirtingose vietose, dalyvaujame viename renginyje. Šių metų tema yra  Gamta Šiaurėje  – sveiki atvykę į Šiaurės šalių literatūros savaitę 2022!

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė kviečia skaityti apie Šiaurės šalių gamtą. Meilė ir pagarba gamtai yra giliai persismelkusi mūsų kultūroje ir užima svarbią vietą Šiaurės šalių literatūros ir pasakojimų tradicijose. Šiaurietiška gamta mus ne tik sieja, bet ir byloja mums apie įvairovę ir turtingumą atšiauriame Žemės lopinėlyje. Per pandemiją netekę galimybės keliauti į pamėgtus tropinius paplūdimius ėmėme labiau domėtis savo kraštais – ugnikalniais vakaruose, ledynais šiaurėje, geltonai švytinčiais rapsų laukais pietuose ir tūkstančiais ežerų rytuose. Žmogaus ryšys su gamta yra pagrindinės šių metų skaitymams atrinktų knygų temos.

Kaip įprasta, Šiaurės šalių literatūros savaitė rengiama lapkritį (šiais metais lapkričio 14-20 d.), tamsiausiu metų laiku. Pagrindinė savaitės idėja yra labai paprasta: prie žvakių šviesos visiems kartu susibūrus skaityti knygą. Tikimės, kad ir šiemet literatūros savaitė sulauks susidomėjimo ir entuziazmo papildyti garsinius skaitymus įvairiais kitais kultūriniais renginiais.

Kiekvienais metais didelis dėmesys skiriamas pagrindinio plakato iliustracijai ir autoriui. Šių metų plakato iliustracija – Nikolajaus Astrupo „Revebjeller“.

„Revebjeller“ yra vienas žinomiausių Nikolajaus Astrupo darbų. Jame vaizduojamas spalvingas Jölsterio kraštovaizdis. Gėlės rusmenės (revebjeller) buvo dailininko vienos mėgstamiausių. Šias gėles jis augino savo namų sode, jas dažnai tapydavo savo paveiksluose.

Nikolajus Johanesas Astrupas gimė 1880 m. rugpjūčio 30 d. Nordfjorde, Norvegijoje. Vaikystėje susirgo sunkia astma, kuri jį lydėjo visą likusį gyvenimą. Daug vaikystės naktų jis praleido lauke, šaltame ore, kad būtų lengviau kvėpuoti, ir galbūt tai stiprino jo menininko gyslelę. Gamta jo kūryboje užima svarbiausią vietą, o Jölsterio peizažas, skendintis švelnioje vasaros nakties šviesoje, yra motyvas, prie kurio Nikolajus savo kūrybos metu ne kartą sugrįžo.

Nikolajus buvo išsiųstas į mokyklą mokytis teologijos ir lotynų kalbos. Jo užrašų knygose iš to meto gausu gamtos studijų: gėlių, gyvūnų, peizažų. Baigęs mokyklą prasčiausiais pažymiais, jis grįžo namo, o sulaukęs devyniolikos persikėlė į Kristianiją (Oslą) studijuoti dailės.

Menas jį nuvedė į Paryžių, Berlyną, Kopenhagą ir Stokholmą, bet galiausiai jis grįžo į Jölsterį. Tenykštė gamta išliko jo kūryboje. Nikolajus Astrupas mirė nuo plaučių uždegimo 1928 m. sausio 21 d. Šiandien jis laikomas vienu žymiausių Norvegijos dailininkų.

Daugiau apie Šiaurės šalių literatūros savaitę skaitykite www.nordisklitteratur.org 

Nuotraukų galerija:
Kategorijos:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email