Asta Urkienė
Gudelių biblioteka
2022 lapkričio 15 d.

Gudelių bibliotekos lankytojai džiaugėsi suteikta galimybe prisiliesti prie molio, o norinčių dalyvauti edukacijoje „Molio magija“ buvo tiek daug, kad teko pasinaudoti buvusios Gudelių mokyklos patalpomis. Užsiėmimą vedė charizmatiška keramikė iš Alytaus Rita Gegužienė, edukacijos metu surengusi ir nedidelę savo darbų parodą. Ji papasakojo apie molio medžiagą: kuo ji ypatinga ir kokią reikšmę turi jos pačios gyvenime. Anot keraminės, darbas su moliu mažina emocinę įtampą, lavina kūrybos gebėjimus ir meninę raišką. Edukacijos metu visi pasisėmėme daug žinių ir gerosios patirties, o svarbiausia, kad patys galėjome prisiliesti prie molio, nukreipėme mintis nuo kasdieninių veiklų ir rūpesčių. Lipdymo procesas suteikė daug gražių ir džiaugsmingų akimirkų. Ką tik buvęs molio gabalas pamažu virto gražiu dubeniu, lėkštele, vaza ar interjero detale! Pirmoji pažintis su moliu buvo nedrąsi, tačiau rezultatas nustebino, svarbiausia, kad tai buvo mūsų pačių rankomis pasigamintas molinukas ir jis suteikė savotišką pasididžiavimo jausmą.

Kartu bendravome, padėjome vieni kitiems kūrybiniame procese ir supratome, kiek džiaugsmo ir gerų emocijų gali suteikti stebuklingas keramikos pasaulis. Kadangi edukaciją vedė ir molio paslaptimis dalinosi ilgametę patirtį turinti keramikos meistrė, ji papasakojo, kuo ypatingi ir vertingi yra tokios keramikos dirbiniai, kur ir kaip jie yra naudojami. Darbas su moliu – tai lyg savotiška meditacija, kuri įtraukia, teikia malonumą, o ilgainiui gali virsti ir mėgiamu užsiėmimu, kaip ir atsitiko keramikei Ritai.

Po užsiėmimo mūsų sukurtus darbus keramikė išsivežė su savimi, nes juos dar reikia išdžiovinti ir išdegti, kai kuriuos glazūruoti, kad savo pagamintą indą kiekvienas galėtume pritaikyti praktiniam naudojimui. Pabaigoje visi kartu lipdėme bendrystės indą – kiekvienas savo rankomis prilipdė po molio gabalėlį ir šiuo bendrai sukurtu gaminiu visi galės pasigrožėti bibliotekoje.

                                                                   Bibliotekininkė Asta Urkienė

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email