Informacijos išteklių ir vadybos skyrius
2022 gruodžio 27 d.

Viešosios bibliotekos fondus papildė keletas naujų leidinių, skirtų svarbiems šalies istorijos įvykiams nušviesti.

LR Seimo pirmininko pavaduotojas dr. Paulius Saudargas padovanojo knygas „Kalinio riba“ bei „Kovido frontas“. Dr. Paulius Saudargas ir Goda Krukauskienė yra šių knygų bendraautoriai.

Knygoje „Kalinio riba“ atskleidžiamos SSRS kalėjimų ir priverstinio darbo lagerių pragarą išgyvenusių žmonių kasdienybės patirtys: tardymas, badas, šaltis, ligos, alinantis darbas, santykiai tarp prižiūrėtojų ir kalinių. „Atskirais pjūviais nagrinėjamos ribinės sąlygos, kurias kaliniams teko iškęsti. Greta pateikiami aptarimai, ką šiomis temomis žino nūdienos mokslas…“- rašoma knygoje. Leidinys gausiai iliustruotas, pateikta nuorodų ir asmenvardžių rodyklė.

Knyga „Kovido frontas“ –  tai ryškus pandemijos apimtos valstybės paveikslas ir pasiaukojančios kovos su pandemija kronika – organizacinis darbas, medikų bei ligoninėse dirbusių savanorių, karantino postuose patruliavusių šaulių prisiminimai, išgyvenimai akistatoje su mirtimi, psichologiniai iššūkiai. Autoriai rašo: „Kartais ne tik dalyvauti sukrečiančiuose įvykiuose, bet net ir juos aprašyti buvo psichologiškai sunku, tad negalime palinkėti šios knygos skaitytojui lengvo pasiskaitymo… Tačiau šie įvykiai turi būti užfiksuoti.“

Kitas dovanotas leidinys – Algimanto Juknos Giedriko knyga „Lemties broliai“, išsamiai supažindinanti su pasipriešinimo sovietiniams okupantams visoje Lietuvoje istorija. Šioje istorinėje apžvalgoje atskleisti mūsų šalies okupacijos ir pasipriešinimo etapai: Molotovo – Ribentropo paktas ir karas, dešimtmetį trukęs partizaninis judėjimas, jo numalšinimas bei tremtys. Knygoje surinkti šį istorinį laikotarpį nušviečiantys šaltiniai – Lietuvos partizanų dokumentai, nuotraukos, prisiminimai, istoriniai tekstai. Paminėti ir Suvalkijos krašte kovoję partizanai, aprašytas 1945 m. rugpjūtį prie Žuvinto ežero įvykęs Palių mūšis.

Nuoširdžiai dėkojame autoriams už dovanas, kviečiame skaitytojus pasidomėti išsamiais ir įdomiais leidiniais. Knygos „Kalinio riba“ bei „Kovido frontas“ perduotos visiems Viešosios bibliotekos padaliniams, knyga „Lemties broliai“ – Viešosios bibliotekos Lankytojų aptarnavimo centrui. Visas šias knygas skaitytojai gali skolintis nuo 2023 m. sausio mėnesio.

Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email