Asta Urkienė
Gudelių biblioteka
2023 kovo 21 d.

Kovo 21 dieną minima Pasaulinė poezijos diena. Ji  sutampa su pavasario lygiadieniu. Šiek tiek simboliška, nes pavasaris, kaip ir poezija, tiek žemę, tiek žmogų ragina atgyti, pabusti ir kurti.

Gudeliuose, šiai dienai paminėti, surengta popietė „Poezija – tai muzika sielai“, kurios iniciatoriai – Gudelių miestelio bendruomenė ir Gudelių biblioteka.


Šiltam pabendravimui, pokalbiui apie poeziją, eilėraščių skaitymui buvo neabejingi Gudelių ir kaimyninių bendruomenių gyventojai. Bibliotekos darbuotoja Asta Urkienė  papasakojo apie Pasaulinės poezijos dienos minėjimo istoriją, jos kilmę bei poezijos reikšmę žmogui. Kanklininkė Monika Smilgytė ne tik pagrojo kanklėmis savo kūrybos  melodijas, bet ir padeklamavo savo kūrybos eilėraštį. Onutė Šovienė paskaitė kraštietės Klevos Kazlauskaitės-Verbickienės eilių.

Visus popietės dalyvius labai sužavėjo svečių iš Marijampolės –  poetės Stefanijos Akromaitės-Navickienės ir dainuojamosios poezijos atlikėjo Rimanto Lekecko programa, kuria jie pristatė Stefanijos Akromaitės-Navickienės eilėraščių knygą „Piligrimai be grimo“. Poetė sako, kad jei ne kelionės  motociklu su vyru, gal knygos ir nebūtų, nes dauguma eilių ir gimė skriejant begales kilometrų. O kur dar piligriminės kelionės – pėsčiomis tris kartus įveikta  po 300 ir daugiau šv. Jokūbo kelio kilometrų.  Keturių vaikų mama, žmona, mokytoja, aktorė, poetė, aistringa keliautoja, piligrimė – tikriausiai todėl ir jos kūryba tokia išskirtinė, suprantama, gyvenimiška. Poetės eiles lydėjo Rimanto Lekecko atliekamos dainos. Poezija ir muzika sutelkė žiūrovus ir atgaivino jų širdis. 

Popietės metu pristatytos nuoširdžios eilės ir muzikinis jų interpretavimas nepaliko abejingų, suvirpino klausytojų širdis. Stefanijos skaitomos eilės ir pasakojimai, kaip gimsta eilėraštis, o Rimanto talentas eilėraštį paversti daina, popietės dalyviams labai patiko. Pabaigoje poetė mielai dalino autografus su prasmingais palinkėjimais tiems, kas įsigijo jos poezijos knygelę.

Ačiū svečiams ir visiems dalyvavusiems už puikiai praleistą popietę.

Bibliotekininkė Asta Urkienė

Nuotraukos Vilmos Latvaitytės

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email