Informacijos išteklių ir vadybos skyrius
2023 gegužės 8 d.

23-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Kartu įveikiant krizes“, vykusi balandžio 22–29 dienomis kvietė lankytojus į literatūros popietes, garsinius skaitymus, diskusijas, akcijas, viktorinas, kūrybines dirbtuves, susitikimus su kraštiečiais. Viešosios bibliotekos kaimo padaliniuose surengti 22 renginiai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 300 bendruomenių narių.

Kraštietė, rašytoja, vertėja Ignė Ale viešėjo Daukšiuose – miestelyje, kuriame praleido pirmuosius vienuolika gyvenimo metų. Labai simboliška, kad knygą apie bibliotekas „Visi vieniši žmonės” Ignė pristatė per Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę ir ten, kur gimė autorės meilė knygoms – Daukšių bibliotekoje. Ignė yra trijų romanų „Tarp A ir B“, „Geltona suknelė“, „Visi vieniši žmonės“ autorė. Taip pat Ignė save vadina bibliotekų ir bibliotekininkų „fane“, todėl nenuostabu, kad savo naujausią knygą ji dedikavo šios profesijos atstovams. „Visi vieniši žmonės“ kviečia pasivaikščioti po Klaipėdą, įkvepiant pajūrio oro, susitikti su tikrais žmonėmis, surasti įkvėpimą, kaip atsitiesti, kai ankstesnis gyvenimas slysta iš po kojų. Rašytoja kalbėjo apie kūrybą, apie meilės romanų žanrą – kuo jis įdomus ir kokių spalvų gali suteikti žmogaus laisvalaikiui. Pasidžiaugti rašytojos talentu ir sėkme atvyko jos tėveliai – Alma ir Justinas Norvaišai, sutuoktinis Paulius, pirmoji Ignės mokytoja Irena Senkutė. Sveikinimo žodį tarė Igliaukos seniūnijos seniūnas Saulius Burbulis, buvusi mokyklos direktorė Vida Valinčienė ir mokytoja Ksavera Brusokienė. Abejingų nepaliko muzikos pedagogės Eglės Knoknerienės ukulėle atliekamos melodijos.

Igliaukos bibliotekoje bibliotekų savaitės metu vyko gerumo akcija „Dovanoto gera“, kurią inicijavo bibliotekos skaitytoja, rėmėja, gydytoja Kristina Gelčienė. Bibliotekos lankytojams ji pasiuvo daugybę spalvingų medžiaginių maišelių. Toks maišelis yra vienas šaunesnių įpakavimo būdų: ne tik dailus, bet ir naudingas. Ir suaugę, ir vaikai tikrai ras kaip jį pritaikyti: smulkūs žaislai, papuošalai, akmenukai iš pajūrio – pas kiekvieną atsiras marios turtų, kurie neprieštaraus apgyvendinami dailiame maišelyje.

Balandžio 28 d.11 val. įvyko baigiamasis renginys „Kelmučio parduotuvė ne duotuvė“, skirtas poeto Anzelmo Matučio 100- mečio paminėjimui. Jubiliejus visada sukelia norą mintimis grįžti į praeitį, ją apibendrinti ir tarsi naujai atrasti. Renginyje dalyvavo Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos PUG grupė (komanda ,,UOGOS“) ir II klasės mokiniai (komanda „GRYBAI“). Klasių komandos  parengė prisistatymus pagal A. Matučio kūrybą. Bibliotekoje svečius pasitiko Varna iš poeto miško. Renginio dalyviai rungėsi linksmose varžytuvėse: „Rengiamės į mišką“, „Renkame grybus“, atliko kelmučio užduotėlę „Uogų vėrimas ant smilgos“, žaidė linksmą žaidimą „Uogos, grybai, riešutai“.

Visi dalyviai buvo apdovanoti „girios“ lauknešėliais, o aktyviausi gardumynų rado Varnos krepšyje. Šventės metu tarsi sklandė poeto mintis, kad reikia padėti vieni kitiems ir stengtis būti geresniais, nepamesti vaikystės, nes vaikystė – smalsumas.

Nacionalinės bibliotekų savaitės proga priešmokyklinukams buvo įteikti bibliotekos skaitytojo pažymėjimai, padėkota mokytojoms už bendradarbiavimą.

Gudelių bibliotekoje surengtos dvi popietės. Popietė-diskusija „Ar knygos gali padėti įveikti krizes?“ kvietė renginio dalyvius atsakyti į klausimą kas jiems yra krizė ir kartu ieškoti sprendimų. Buvo išsakyta ir rimtų krizių, kurios nepriklauso nuo mūsų ir tokių krizių, kurios kėlė linksmą šurmulį ieškant sprendimo. Diskutuota, kad ne tik knygos, bet ir bendravimas, susibūrimai, pokalbiai padeda įveikti kasdieninius rūpesčius.

Popietė „Lobio paieška bibliotekoje“ buvo skirta vaikams. Susirinkę vaikai pirmiausia išsiaiškino, kas yra knygų namai, kuo skiriasi biblioteka nuo knygyno, enciklopedija nuo žodyno, kur rasti vaikiškas knygeles, pasakas ir kaip tapti bibliotekos skaitytoju. Taip pat vaikai turėjo atspėti pasakų personažus, pasakyti iš kokios knygos tas personažas ir surasti tą knygą bibliotekoje. Vaikų laukė ir daugiau užduočių: pratęsti knygos pavadinimą, o įrašę trūkstamą žodį, knygą surasti. Daugiausia vaikų dėmesio sulaukė žaidimas „Sekliai morkos“. Žaidimas „Kieno tai siluetas?“ buvo gana sunkiai įkandamas: iš senų žurnalų buvo iškirpti įvairių daiktų siluetai, jie apverčiami blogąją puse į viršų, sunumeruojami  ir vaikai turėjo atspėti kokių daiktų siluetus mato. Vėliau pagal užuominas vaikai bibliotekoje ieškojo  paslėpto lobio. Kadangi įdėmiai klausė, kur yra konkrečiam vaikų amžiui skirtos knygos, lobį greitai rado ir pasidalino.

Bet svarbiausias lobis bibliotekoje yra knygos, nes be skaitymo nebus ir žinių, kurios praverčia ne tik žaidžiant, bet ir mokantis.

Patašinės UDC AQUA kambaryje vyko nuotaikingas renginys ikimokyklinukams – improvizuoti garsiniai skaitymai „Metas linksmai knygelei: „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“. Su vaikais kalbėtasi  apie įvairias krizes (pav., Netikėtai pasibaigusių sausainių krizę, Ožiuko krizę ar Sušlapusių batų krizę). Skaitant knygelę „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“, diskutuota apie Netvarkos krizę, kuri ištiko mėgiamiausią vaikų knygų heroję – Kakę Makę.

Kartu su Patašinės UDC „Obuoliukų“ grupės ugdytiniais, jų auklėtoja Rima Jeskevičiene bei Kake Make pabandyta įveikti pabaisą Tingiu-Nė-Krust, o kartu ir Netvarkos krizę. Vaikai ėmėsi užduoties – sutvarkyti  išmėtytus žaislus taip, kad iš pirmųjų pavadinimo raidžių išeitų žodis ,,TVARKA“. Renginyje svečiavosi lėlės „ant pagaliukų“ – Kakė Makė, Netvarkos nykštukas ir pabaisa „Tingiu-Nė-Krust.

Šunskų seniūnijos salėje surengta popietė „Šiltos eilės ir muzika sielai“. Popietės metu skambėjo Janinos Kižienės eilės, skirtos pavasariui, meilei, Tėviškei, mylimai Suvalkijai, Lietuvai. Janina kilusi iš Marijampolės sav. Igliškėlių miestelio. Eilėraščius pradėjo rašyti būdama 50 – ies ir  2021 m.  išleido knygelę „Saulutei besileidžiant“. Popietės  metu dainas pagal autorės žodžius atliko ansamblis „Šypsena“ vadovaujamas Gintaro Difarto. Popietę organizavo Šunskų miestelio biblioteka bei Marijampolės kultūros cento Šunskų skyrius.

Netičkampio  bibliotekoje  surengtas protmūšis „Knyga, kas tu esi?“, kuriame dalyvavo trys komandos: „Žibutės“, „Medinukai“ ir „Jaunuoliai“.  Protmūšio tema buvo susijusi su knyga ir literatūra. Dalyviai atsakinėjo į 20 klausimų ir atliko dvi užduotis.  Pagal surinktus taškus pirma vieta atiteko komandai „Medinukai“, antroje vietoje liko „Žibutės“ komanda, trečioje vietoje „Jaunuolių“ komanda. Visi dalyviai buvo apdovanoti diplomais ir atminimo dovanėlėmis.

Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje, mažieji bibliotekos lankytojai klausėsi nuotaikingos knygos „Mūsų sparnuočiai!“. Ne tik klausėsi, bet ir aktyviai dalyvavo: atsakinėjo į klausimus, šoko, žaidė žaidimus.

Padėdami vaikams pamilti knygą ir skaitymą, padedame jiems augti ir per knygas pamilti juos supantį pasaulį.

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email