Informacijos išteklių ir vadybos skyrius
2023 spalio 13 d.

Spalio 11 d. psichologas Aurimas Gudas paskaitoje „Kaip stiprinti psichinę sveikatą?“ su Viešosios bibliotekos ir padalinių darbuotojais aptarė nerimo, streso ir pozityvaus mąstymo temas.

Lektorius daug dėmesio skyrė streso įveikai ir pateikė keletą konkrečių būdų kaip mažinti stresą: panaikinti stresorių, sugalvoti iškilusios problemos sprendimą. Tam puikiai tinka ir atsipalaidavimo pratimai: kvėpavimo, tempimo, judėjimas, juoko. Mus supančio triukšmo mažinimas, mėgstamos muzikos klausymasis, negatyvių minčių minimalizavimas taip pat padeda kovoti su stresu. Svarbu, kad žmogus būtų sąmoningas tame ką daro. Kaip teigė psichologas, į iškilusius sunkumus reikia žiūrėti kaip į patirtį, nes ji yra labai svarbi. Sunkumai mus užgrūdina, o problemos – tobulina. Kiekvienas žmogus turėtų savęs paklausti: ar verta dėl to stresuoti, ar po vienerių-penkerių metų ta problema vis dar bus svarbi.

Nerimą psichologas apibūdino egzistencializmo filosofo S. Kierkegaardo žodžiais „Nerimas yra laisvės svaigulys“. Nerimo reikia vengti ir įsisąmoninti, kad jaudinimasis neturi jokios įtakos, kaip situacija pasibaigs. Užuot nerimavus, geriau mintis reikėtų nukreipti kitur, stengtis daugiau galvoti apie dabartį, nes nerimas labiau susijęs su ateitimi. Labai svarbu padėti kitiems, nes tada pamatome, kad mūsų problemos ne tokios jau ir didelės. Susidūrus su nerimu reikėtų koncentruotis į tai, ką galime kontroliuoti. Psichologas rekomendavo pasinerti į veiklą, kuri reikalauja didelės koncentracijos, užsiimti kūryba, susikurti malonią aplinką, būti bendruomenėje.

Aptaręs nerimo ir streso įtaką žmogui, lektorius ragino savo gyvenime rinktis pozityvų mąstymą: būti su žmonėmis, kurie skatina pozityvumą, mokytis iš iššūkių, įsisąmoninti savo mintis, atkreipti dėmesį į teigiamus dalykus, saugoti save nuo neigiamų įtakų, sukurti sąrašą savo stiprybių, … ir mums pavyks.

Susitikimas su psichologu Aurimu Gudu – paskutinis Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamo projekto „Gyventi sveikai – gyventi laimingai 2“ renginys.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu surengtas susitikimas su psichologe Greta Kursevičiūte-Jakaite, kuri aptarė psichologinio atsparumo temą Liudvinavo bibliotekoje, psichologė Nida Gruodiene Gudelių bibliotekoje kalbėjo apie „galimybes mūsų gyvenime“, Valavičių bibliotekoje psichologė Joleta Norkiene nagrinėjo jausmų įtaką žmogaus gyvenimo kokybei ir psichinei sveikatai.

Violeta Ruseckienė

Skyriaus vedėja

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email