Dalia Sudeikienė
Igliaukos biblioteka
2020 vasario 14 d.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu Lietuvos kultūros įvykiu. Akcijos tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius.

Sausio mėnesį bibliotekoje vyko integruotos lietuvių literatūros pamokos Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos I-II klasių gimnazistams, kurių metu bibliotekininkės pristatė „Metų knygų paaugliams 2019“ ketvertuką.

Pamokos – pristatymo metu II klasės gimnazistai su mokytoja Gintare Giedraitiene išklausė parengtus knygų paaugliams pristatymus. Knygose gvildenamos būties, laisvės, atsakomybės temos, tėvų ir vaikų santykių problemos, šmaikščiai, linksmai ir vaizdingai aprašytas mitologinis pasaulis, istoriniai įvykiai.

Karolina ir Erika pristatė Audronės Meškauskaitės ir Aurinos Venislovaitės knygą „Istorijos skanėstai“. Kalbėdamos apie knygą akcentavo, kad nors ir knyga apie istorinius įvykius, bet čia nėra lentelių ir kitų nuobodybių – čia tik skanėstai, kuriuos gali skaityti įvairaus amžiaus skaitytojas. Diskusijų sukėlė knygos iliustracijos.

Pokaris, skausmingos netektys, citatos iš partizanų dienoraščio skambėjo Kamilei ir Ramintai  pristatant Vytauto V. Landsbergio knygą „Žalčių karalienė“. Moksleivės rekomendavo skaityti, nes knyga moko vienybės ir tik padėdami vieni kitiems, žmonės išlieka.

Augustina ir Mindaugas rekomendavo skaityti Kotrynos Zylės knygą „Sukeistas“. Tai knyga apie šešiolikmečius ir mitines būtybes: pamokos ir staiga …laumės, naminukai.

Knygos herojai šešiolikmečiai Gabija ir Gedas mokosi dailės mokykloje. Abu jie – labai skirtingi ir abiems vienu metu ima dėtis keisti dalykai. Beužgimstantys jausmai netikėtai lemia dviejų pasaulių, realaus ir anapusinio, susidūrimą. Verta paskaityti…

Apysaka paaugliams  „Skiriama Rivai“ – rašytojos Ilonos Ežerinytės knyga, kurioje susipina dabartis ir praeitis, fantazija ir realybė, lyrinės istorijos ir detektyvo elementai. Įvykių centre – tėvas ir sūnus, ieškantys paslaptingo kūrinio, o randantys kur kas daugiau. Žydų istorija, paauglių vertybės. Balsuoti būtent už šią knygą reiktų dėl jos jautrumo ir citatų, kurias skaičiau po kelis kartus. Pavyzdžiui  ,,…mes atsakingi tik už savo dabartį visu gyvenimu…“. Taip pristatydamas knygą, kalbėjo Mantvydas.

Apibendrindama gimnazistų pristatymus mokytoja Gintarė Giedraitienė, pabrėžė, kad skaitydami grožinę literatūrą mokomės ir sužinome daug įvairių dalykų.

Draugystė su knyga gali padovanoti aibę nuostabių momentų – štai svarbiausia žinutė, kurią norime perduoti savo skaitytojui. Kodėl nepabandžius ir jums: skaityti ir dalintis įspūdžiais…

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email