Asta Urkienė
Gudelių biblioteka
2023 lapkričio 24 d.

Šiais metais sukako 130 metų, kai gimė lietuvių literatūros klasikas Vincas Mykolaitis-Putinas.

Minint šią sukaktį lapkričio 19 d. Gudelių seniūnijos salėje buvo surengtas susitikimas su poete, prozininke, muziejininke, Trečiojo amžiaus universiteto Literatūros fakulteto dekane Aldona Ruseckaite, netolima mūsų kaimyne, kilusia iš Ingavangio, Prienų rajone. Jos kūrybinis bagažas labai didelis – parašyta arti dvidešimties įvairaus žanro knygų, parengta, sudaryta daugybė literatūrologinio, kultūrinio šviečiamojo pobūdžio leidinių, straipsnių. Autorę pažįstame iš jos knygų apie Žemaitę, Maironį, S. Nėrį, V. Mačernį, o dabar susipažinome su naujausiu romanu „EMMI“, kuriame dar niekur neskelbti faktai apie rašytoją Vincą Mykolaitį-Putiną. Šios knygos pavadinimas sudarytas iš keturių pirmųjų V. Mykolaičio-Putino gyvenimo moterų vardų raidžių – motinos Magdalenos, sesers Magdalenos, žmonos Emilijos ir mūzos Irenos, nes į literatūros klasiko gyvenimą – nuo kūdikystės iki paskutinio atodūsio – žvelgiama per santykį su keturiomis jam svarbiomis moterimis. Knygoje aprašoma rašytojo santykis su motina Magdalena, jo ir sesers Magdalenos ryšys, santykiai su studente Emilija, po devynerių bendravimo metų tapusia jo žmona, ir į trisdešimt dvejus Mykolaičių santuokos metus įsiterpusia kita profesoriaus studente – Irena, kuri įkvėpė brandų poetą gražiausiems poezijos posmams.

Rašytoja Aldona Ruseckaitė pristatyme dažnai minėjo Gudelius, nes V. Mykolaitis-Putinas Gudeliuose mokėsi, taip pat šeima lankydavosi Gudelių bažnyčioje, kurioje būsimasis klasikas patarnaudavo mišioms. Rašytojos pristatymą paįvairino muzikos pedagogės Eglės Knoknerienės atliekamos romantinės dainos. Vinco Mykolaičio-Putino eiles įtaigiai ir jautriai skaitė bibliotekos skaitytoja Daivutė Simanavičienė. Taip pat netrūko norinčių įsigyti autorės knygų – bibliotekoje yra viena knyga, bet ji gana populiari tarp miestelio skaitytojų ir lentynoje neužsibūna.

Besiskirstydami renginio dalyviai džiaugėsi galimybe susitikti bei pabendrauti su rašytoja Aldona Ruseckaite ir puikiai praleistu laiku.

Gudelių padalinio bibliotekininkė Asta Urkienė

Nuotraukų galerija:
Dalintis:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email